dinsdag 30 april 2013

Cijfers en letters

Met het lied : "ik heb een doos vol lettertjes" begonnen we met het 2de deeltje van dit thema. Met een hengel viste ik letters uit de doos en liet de kleuters die bekijken. Heel wat kleuters herkenden letters uit hun naam of de naam van hun vriendjes. Ze konden meteen aan de slag om een letterlotto te  maken. Enkele vrijwilligers maakten 4 kaarten met elk 8 plaatjes, ze moesten erop letten dat de voorwerpen op de kaart telkens met een andere letter ( het kopje ) begon, ik maakte de kaarten af met de woorden en de letters en spelen maar... Ze vissen met het magneetje een letter en kijken of die op hun kaart past.
Ondertussen konden de kleuters nog pluimen verdienen want het verhaal van Indi was nog niet uit.  Deze keer hadden de opdrachten te maken met letters en woorden bv : Zoek woorden met een bepaald kopje / plaatjes sorteren bij een kernwoord ( kopje van het woord vergelijken ) / woordstukjes klappen / rijmen  / .....
Op een bepaald moment hadden de kleuters en Indi al negen veren. In het verhaal was Indi heel gelukkig met die 9 veren zo net voor haar verjaardag. Maar een verdrietige papegaai van wie de staart was opgegeten door de krokodil dacht dat hij nooit meer zou kunnen trouwen nu hij geen staart meer had. Indi had zo'n medelijden dat ze haar hoofdtooi met al die prachtige veren gaf aan de papegaai. Nu had ze zelf niets meer. Maar op haar verjaardag kreeg ze zomaar een nieuwe hoofdtooi van haar vader ( ééntje met 10 veren!!! )
Hij vond het zo mooi wat Indi gedaan had ! De kleuters kregen die dag ook hun 10de veer erbij en Indi mocht mee naar huis.
Ondertussen zijn we in de klas bezig met een reuze- alfabet. We versieren elke letter, zoeken die letter in tijdschriften en maken er een tekening bij bv. de a van appel,...Dit reuze - ABC is bijna af. Het ziet er heel kleurig uit.
Verder staat er heel wat nieuw materiaal in de lees- en schrijfhoek waarmee de kleuters naar hartelust mee kunnen experimenteren.
Naar aanleiding van het boek " Het letterwinkeltje" heb ik de vingerpoppenkast omgetoverd tot een winkeltje. Elke dag is er een andere letter " ster van de dag " en de kleuters mogen voorwerpen meebrengen die beginnen met die bepaalde letter. De kleuters zijn elke morgen heel enthousiast om hun vondsten te tonen. Ik heb al heel wat leuke en originele dingen gezien.Het is heel leuk als je ziet dat ouders of een oudere broer of zus meeleven en meehelpen met het zoeken voor het " Letterwinkeltje".