zondag 11 november 2012

Oma en opa

Na de herfstvakantie zijn we bijna onmiddellijk begonnen met het voorbereiden van het grootoudersfeest van 15 november. Het thema is : "schatten op zolder "en wordt gebracht door jullie schatten. We werken klasdoorbrekend en in kleine groepjes van een 10 tot 12-tal kleuters brengen ze hun nummer naar voor . Schatten op zolder : dan denk je aan oude kleren waarmee je een modeshow kan doen, of dansen op een wals, een muziekdoosje met een ballerina en een kist met oud speelgoed. De spinnen en de motten in een oude jas die zijn we niet vergeten. Ook de schoonmaakploeg die de vieze spinnenwebben en het stof laat verdwijnen komt aan bod. De kleuters zijn niet alleen druk in de weer met de repetities ook de momenten in de klas gaan rond het thema : oma en opa.
Zo hadden we het al over hun grootouders en wat hen zo speciaal maakt. We maakten de levenslijn van oma  en opa en bespraken de verschillende fasen in een mensenleven.
Ouder worden : wat is dat precies, wat gebeurt er met je, positieve en negatieve kanten van het ouder worden. Deze verschillende items kwamen aan bod tijdens de gesprekken en het
prentkijken. De boekenplank staat vol met herkenbare,grappige, gevoelige,leuke boeken over dit thema.  
Deze week hebben we het nog over het bejaardentehuis en je familie hoe zit dat nu in elkaar met die 2 opa's  en 2 oma's.
Natuurlijk besteden we ook aandacht aan de oma's en opa's die er niet meer zijn en met een prentenboek, een gesprek, een moment van stilte probeer ik bezig te zijn rond dit moeilijke onderwerp.
In de klas maken de kleuters ook kaarten om te geven aan de grootouders en we leren nog een versje en een grappig lied !!