Pagina's

donderdag 21 januari 2021

brandweer / politie

Deze week deel 2 van het thema  " Eerste hulp" :  de brandweer en de politie.

Wat was het aanbod van deze week!

De brandweer

Bij het bekijken van foto's en kijkplaten kregen de kleuters een zicht op de belangrijkste taken van de brandweer. Een paar filmpjes over de werking van de brandweer, hun kledij , de brandweer wagen mochten ook niet ontbreken.

De bouwhoek kreeg er wat verrijking bij

Enkele kleuters brachten hun brandweerwagen mee. Van piepkleine tot een hele grote! 

Er ligt nu een vloerpuzzel met als attributen een brandweerwagen en een ziekwagen. Op de puzzel zijn heel wat situaties te zien waarvoor de brandweer kan uitrukken.

Ik heb ook een brandweerhelm gevonden. 

Met de vuurtjes gemaakt van geel, oranje en rood zijdepapier kunnen de kleuters een brand in hun bouwwerk fantaseren waarvoor de brandweer moet uitrukken. Het is heel leuk om te zien hoe ze in hun fantasiespel opgaan. ik heb al heel leuke dingen gezien.

De kleuters maken een mooi knutselwerk. 

Ze maken een schilderij over een brand. Ze mengen daarbij verschillende kleuren om de kleuren van de vlammen zo goed mogelijk na te bootsen, ze kleuren en knippen daarna een paar brandweermannen uit die de brand blussen.

Hoe kan je vuur doven? 

Aan de hand van een proefje proberen we vuur ( een brandend kaarsje) te doven op verschillende manieren. De kleuters krijgen wat water en een glas. de kleuters weten heel snel dat je water kan gebruiken om vuur te doven. Voor de 2de oplossing moesten ze wat langer nadenken. In elke groep waren er wel die wisten dat je het glas omgekeerd over het kaarsje moest zetten om het vuur te doven. De kleuters zaten met ogen als schoteltjes toe te kijken.

We bekeken ook pictogrammen ivm met brandveiligheid. We hebben ook ondertussen het brandblusapparaat goed bekeken. Iedereen weet ook waar de nooduitgang in onze klas is.

Een nieuw gezelschapsspel uit Doremi: Naar de brand!

De politie

Bij het bekijken van foto's en kijkplaten kregen de kleuters een zicht op de belangrijkste taken van de polite. Een paar filmpjes over de werking van de politie, hun kledij , de politiewagen mochten ook niet ontbreken.

De kleuters leren aan de hand van een stappenplan een agent tekenen

We hebben een gesprek gehad over vingerafdrukken nemen na bv. een inbraak. De kleuters mogen nu zelf hun vingerafdrukken nemen van de vingers van hun linker- rechterhand. Klaar voor in de data-bank van de politie! 

Ik heb ook gedemonstreerd hoe ze met poeder een vingerafdruk duidelijk kunnen maken om er daarna een afdruk van te maken.

De kleuters krijgen er ook een politiebureau bij in de klas. Ze verkleden zich als politieagent  en gaan op boevenjacht. De boeven vliegen de cel in en de agent tikt een volledig verslag op de computer. 

De kleuters maken ook hun eigen badge met daarop hun foto als agent.

In hun Doremi kunnen ze ook een aantal opdrachten maken : groepjes maken, boeven zoeken en tellen , ...

Een nieuw gezelschapsspel uit Doremi : Naar de gevangenis!

Een agent kwam deze week een kijkje nemen bij de school om te kijken of iedereen zich aan de regels houdt ivm met parkeren, .... We wachtten de agent op bij de auto en stelden hem een paar vragen; De agent poseerde graag met de klas bij de politiewagen voor een foto. Hij zette ook even de zwaailichten aan! De kleuters vonden dit natuurlijk fantastisch!