Pagina's

zondag 15 december 2019

Kerstmis

Kerstmis , een gezellig thema met veel lichtjes en veel sfeer.
De eerste dagen zijn we bezig geweest met de kerstboom en alles wat daar bij hoort. De kleuters hebben zelf de boom opgebouwd. Daarna was het tijd om die te versieren.

Kerstballen
we gebruikten de kerstballen om mee te tellen, de rangorde te oefenen, te splitsen,..
Daarna mochten ze de kerstballen in de boom hangen. Ze deden dat wel goed, alles kreeg een mooie plaats, niet te dicht opeen,....
De kleuters krijgen ook opdrachten waarbij ze de kerstballen tellen en associƫren bij het juiste cijfer. Bij een andere opdracht tekenen ze het juiste aantal ballen in de boom en schrijven ze nog eens het cijfer erbij.

slingers
We hebben de slingers gemeten en onderling vergeleken en daarbij de juiste begrippen ivm. lengte toegepast.

Lichtjes
We brachten de lichtjes aan toen we in de godsdienstmomentjes rond licht bezig waren.
We beleven de advent in de klas door een ritueel waarbij we elke dag een sterretje aanbrengen op de adventskalender. We hadden gesprekjes en een verhaal over de figuurlijke betekenis van licht en donker.  
In die godsdienstmomenten wordt ook telkens een stukje van het kerstverhaal verteld.
Een paar kleuters van de 2de en 3de kleuterklas spelen mee in het kersttoneel en brengen het kerstverhaal. Ze tonen dit in de kerk op kerstavond.
Wij gaan vrijdag naar de kerk om de generale repetitie te zien.

kerstwinkel
In de kerstwinkel kunnen de kleuters kerstdecoratie kopen voor de kleine kerstboom in de poppenhoek. De winkel is mooi versierd met slingers en lichtjes. De kerstballen liggen te pinkelen in de etalage. De kleuters gebruiken boodschappenlijstjes om de spullen voor de kerstboom te kopen. De kleuters hebben samen de prijs van de decoratie bepaald.

De kleuters knutselen ook hun eigen boompje waarbij ze heel wat technieken toepassen:
tekenen, prikken, schilderen( met kwast en met handen) knippen, kleven en rijgen. Het resultaat zie je op het einde van de week !

Vervolgverhaal : O Denneboom
Elke dag luisteren de kleuters weer naar de belevenissen van Mieke en Wouter. Ze zitten nu helemaal in de kerstsfeer en beleven vaak hele grappige momenten. De kleuters vinden dit heel leuk en kijken er telkens naar uit.

prowise-bord
Een overvloed aan spelletjes om uit te kiezen : tellen, rijmen; woorden met een K zoeken, zoeken wat ontbreekt, de juiste woorden zoeken, zoeken wat precies hetzelfde is, foute dingen zoeken,....
Soms zitten we met de hele klas voor het bord om
- speels begrippen te oefenen ivm lengte,grootte, aantal,.....
 - hoeveelheden te splitsen , te tellen ,... (bv er hangen 4 kerstballen in de boom,er vallen er 2,hoeveel kerstballen hangen er nog?)

nieuwjaarsbrief
deze week knutselen we ook onze nieuwjaarsbrief en een leuk versje daarbij mag ook niet ontbreken.

kiemmoment
Laatste week voor de vakantie, dus tijd voor het kiemmoment. We delen weer pluimen uit voor een aantal kleuters van de klas. We brengen op het kiemmoment onze kerstliedjes.