Pagina's

zondag 10 november 2019

kleuren

Deze week begonnen we met een nieuw thema : kleuren
Na een brainstorm aan de hand van het prentenboek  "kleuren" konden we beginnen!
Wat deden we al in dit thema.

We maakten kennis met de hoofdkleuren en ontdekten dat als je die mengt je nieuwe kleuren kan maken. De kleuters kunnen zelf aan de slag met het mengen en experimenteren volop om nieuwe kleuren te maken zoals paars, groen en oranje.
Met de nieuwe kleur mogen ze hun tekening inkleuren.
In een matrix-rooster combineren we de hoofdkleuren en kleuren de passende kleur in elk vakje.
Bij een opdracht moeten de kleuters de potloden aanvullen tot 6 en die in de ontbrekende kleuren inkleuren. Heel wat tel-, teken- en kleurwerk.
De kleuters stempelen de namen van de kleuren en tekenen daarbij een voorwerp naar keuze die ze dan in de juiste kleur inkleuren : bv: roze : een bloem. 

Dit kan je bijna niet lezen, dus op naar de volgende kleur !!!!

Naar aanleiding van het prentenboek "groen" waarin het gaat over een jongen die gek is van groen, konden de kleuters vertellen over hun lievelingskleur.
Eefje Donkerblauw haar lievelingskleur is ...donkerblauw . In dit prachtige verhaal leert ze van geel houden omdat ze stiekem verliefd is op koning Goudgeel. Koning Goudgeel leert  van donkerblauw te houden,en het lukt. Ze trouwen en krijgen vooral groene kinderen...
De rest moet je maar eens zelf gaan lezen.

Je kan de kleuren ook opdelen in warme of koude kleuren. We probeerden dit aan de hand van een paar kijkplaten.. De kleuters vertelden naar welke kleurengroep hun voorkeur ging.

Een wereld zonder kleur vonden de kleuters maar niets. Kleur maakt het leuk en aantrekkelijk. De kleuters verkozen de kleurfoto boven de zwart-wit foto. In het prentenboek " een stad zonder kleur " leefden ze mee met de kinderen die probeerden wat kleur in de stad te brengen. De natuur stak hen een handje toe en bracht voorzichtig maar zeker wat kleur in de trieste stad.

Dieren en kleuren!
Dieren gebruiken kleuren om een ander dier aan te trekken of juist te verjagen.
De kleuters keken vol aandacht naar de foto's van dieren die een schutkleur hebben en zich door hun kleur kunnen verstoppen voor hun vijanden.
De kameleon past z'n kleur gewoon aan en gaat op in de omgeving.
Maar waarom een olifant vol rare vlekken zit dat ontdek je in een grappig lied. ( Hij is gewoon op z'n verfdoos gaan zitten !!!). De kleuters vonden dit hilarisch.

Bij het verzamelen van voorwerpen met een bepaalde kleur ontdekten de kleuters dat er van één kleur veel verschillende tinten bestaan. We gingen aan de slag en maakten verschillende tinten van paars door wat wit of zwart bij te voegen.
De kleuters kunnen met de kleur blauw aan de slag en verzinnen en ontwerpen een nieuwe outfit voor Eefje Donkerblauw.