Pagina's

donderdag 10 oktober 2019

groen, groen, groen, peren geef ik soms een zoen,....

We hebben een fruitwinkel in de klas. De kleuters kunnen met een boodschappenlijst fruit gaan kopen in de winkel. De kleuters vragen het juiste aantal stukken fruit en betalen ook met de gepaste schijfjes. In de poppenhoek wordt deze week gezond gegeten en worden lekkere fruitgerechten gemaakt!
De aanzet was een poppenspel, met Loes in de hoofdrol, die winkeltje wilde spelen. Ze bracht ook speels een versje aan. De titel van dit bericht  geeft een stukje van het versje weer. 
In de klas knutselen we nu een mini fruitkraampje. De kleuters boetseren het fruit, tekenen fruit op het fruitkraam, tekenen de verkoper, stempelen het woord fruit,...

Wat deden we deze week nog met fruit :
fruit wegen
op de hand wegen, daarna wegen op de weegschaal en de juiste pictogram aanbrengen op het bord.
Kleuters oefenden op een speels manier : zwaar, zwaarder, zwaarst, licht , lichter, lichtst,...
fruit persen:
de kleuters lieten hun technische kant zien bij het onderzoeken en kunnen opstarten van de fruitpers.
We persten twee sinaasappels en konden zo een glaasje fruitsap proeven.
We proefden ook ander fruitsap en associeerden dit met het juiste fruit. We proefden het sap van druiven, pompelmoes en appel.
fruitgerechten :
kleuters vertelden wat ze zelf al klaargemaakt hadden met fruit
opdr. : fruit-spiesjes verder afmaken door het fruit op de juiste manier te rangschikken zodat het patroon niet onderbroken wordt.
we hadden een gesprek over voedingswaren waarin fruit verwerkt wordt.  (yoghurt,confituur, taart, koekjes, appelmoes, wijn,...)
we maakten een fruit-egeltje in de klas.