Pagina's

zondag 16 december 2018

Kerstmis

Tijd voor heel wat sfeer en lichtjes, lichtjes, lichtjes !
Bij het brainstormen konden de kleuters al heel wat elementen aanbrengen die "Kerstmis "maken. Elk element wordt in een paar activiteiten gegoten met heel wat inbreng van de kleuters. 
De kleuters luisteren ook elke dag weer naar een stukje uit "O Denneboom" .Daarin volgen ze de avonturen van Mieke en Wouter. En ja hoor, er komen weer heel grappige stukjes in voor. Als je dus weer iets raars hoort, het komt waarschijnlijk uit dit boek!
kerstboom  met slingers, kerstballen, lichtjes
-de kleuters versierden de kerstboom in de klas met een leuk liedje erbij : "en van je tingelingeling, ik heb een doos wat zit erin". het is een lied waarin er telkens iets bijkomt : van een rode bal tot een witte vlok. De kleuters vinden dit een heel leuk lied en zingen dit vaak.
-slingers werden gemeten en zo waren we speels bezig met begrippen ivm lengte.
-kleuters maken een mini-kerstboompje in een bokaaltje. ze rijgen met wollen draad en versieren hun boompje met parels, sterren,... Daarbij knutselen ze nog een aantal pakjes.
-met plasticine versieren ze de afbeelding van een kerstboom.
- met de kerstballen kan je tellen, groepjes maken , aantallen splitsen, vermeerderen, verminderen,.... spelen me rangorde,....
- de kleuters maken met strijkparels een figuurtje om in de kerstboom te hangen.
kerststal
- de advent wordt voorgesteld door een sterrenhemel met 4 grote sterren. De weg van de ene ster naar de andere wordt gemaakt met kleine sterren. De kleuters mogen elke dag een ster prikken en zo komen we steeds dichter bij Kerstmis, komt er ook telkens meer licht. De kleuters vinden dit een zalig moment en genieten van de sfeer, de muziek, de liedjes.
-de kleuters luisteren elke dag naar een stukje van het kerstverhaal.
- de kleuters zetten de figuren bij de kerststal en bouwen elke dag een stukje mee aan het verhaal.
- we bezoeken ook de kerststal in de kerk.
kerstmarkt
-we bekijken foto's over de kerstmarkt en kleuters vertellen hun ervaringen.
-we hebben een kraampje in de klas waar kleuters kerstversieringen en kaartjes kunnen kopen. De kleuters versieren daarmee het kleine kerstboompje in de poppenhoek.
Ze maken het echt gezellig.
-we leren het passende lied uit Doremi.
-in hun Doremi zitten er heel wat opdrachten over de kerstmarkt. De kleuters kunnen bij heel wat opdrachten aan de slag met stickers en dat vinden ze weer heel leuk om te doen.
pakjes
we staan even stil bij het geven van pakjes aan elkaar. Het hoeft niet altijd heel duur of groot te zijn . Iets kleins en zelfgemaakt kan ook heel leuk zijn. Als het maar met liefde gegeven wordt.
-we spelen geheugenspelletjes met pakjes.
nieuwjaar
we knutselen een nieuwjaarsbrief in goud en zilver.De cijfers knallen het nieuwe jaar tegemoet. Het versje leren we volgende week;
we sluiten deze gezellige periode af met het Kiemmoment en een "klein" kerstfeestje in de klas!