zaterdag 7 oktober 2017

Gek op gezond !

Deze week kwamen de kleuters heel wat te weten over gezond / ongezond eten. 
Het begon met het verhaal van de snoepkampioen die misselijk werd van het vele snoepen. De kleuters konden spontaan aanbrengen wat gezond en ongezond voedsel was.
We namen de voedingsdriehoek waar en konden de gezonde voedingswaren in hun groep en belangrijkheid duidelijk waarnemen. Hoe groter het vak hoe meer je er dagelijks moet van eten. Het is ook belangrijk om elke dag uit elk vakje iets te eten.
Met het winkelspel kwamen de kleuters echt in actie. Elk voedselgroep wordt voorgesteld met een winkeltje en alle producten staan heel duidelijk in de etalage. Zo hebben we een winkeltje van de graanproducten / groenten en fruit/ melkproducten/ vlees, vis en eieren/ vetten / snoepgoed en frisdrank.
Na het waarnemen kregen de kleuters een heleboel kaartjes met afbeeldingen van voedsel.
Hun opdracht was om de kaartjes in de juiste winkeltjes te plaatsen. Daarbij moesten ze toch wel goed nadenken, bij bepaalde kaartjes, wat het basisproduct van het voedsel was.
Deze kaartjes werden verder gebruikt om gezonde maaltijden, ontbijt en tussendoortjes samen te stellen.
Dit werd spontaan verder door getrokken naar het spel in de poppenhoek bij het " eten klaarmaken ".Ik hoorde heel vaak het woordje "gezond" terwijl ze aan het spelen waren.
De tussendoortjes die ze meekrijgen voor de speeltijd worden meer besproken en ze staan er meer bij stil. Op woensdag kwam iedereen spontaan het fruit tonen. De maaltijden op school worden ook voorzien van commentaar.
Als kers op de taart werd gisteren het restaurantje " Gek op gezond" in de klas geopend.
In dit restaurant worden gezonde gerechten geserveerd met zoveel mogelijk producten uit de voedingsdriehoek
De kleuters maken geen eten klaar in de poppenhoek , maar gaan op restaurant. In de vorm van een toneelstuk werd alles speels uitgelegd. 
De kleuters kiezen via de menukaart hun eten, dessert en drankje. De kok maakt het eten klaar en zorgt voor een gezond fruit-dessert. De ober serveert gezonde drankjes en brengt alles naar de tafel. Daarna moet de rekening natuurlijk betaald worden.
De kleuters vinden het heel leuk om in het restaurant te spelen. We hadden ook al veel plezier bij het spelen van het introductie-toneel.