woensdag 14 juni 2017

uitstap naar de kijkboerderij " De Pierlapont "

De kleuters keken er al lang naar uit en gisteren was het dan zover. Ze kwamen heel enthousiast de schoolpoort binnen, klaar voor het grote boerderij-avontuur !
De kleuters werden verdeeld in 4 groepen, de leeftijdsgroepen werden door elkaar gegooid.
Op de boerderij aangekomen werden we hartelijk verwelkomd door de boerin en konden de activiteiten beginnen.
Wij hadden de varkentjes en hier volgt wat wij allemaal gedaan hebben op de boerderij.
We mochten onmiddellijk op stap met boer Sam. We volgden het Pierlapad en kwamen onderweg al heel wat dieren tegen. Boer Sam had z'n kruiwagen bij met het voer voor de dieren onderweg. De kleuters konden de dieren bekijken, aaien en voederen.
Zo konden we op het pad de kippen, ganzen en een pauw bekijken.
Daarna kwamen de grotere dieren zoals de paarden ,ezels en de koeien.
Onderweg konden de kleuters ook leuke doe-activiteiten uitproberen zoals lasso gooien en samen een grote strobaal optillen. Even op de oude tractor klimmenhoorde er natuurlijk ook bij.
Na het klimmen en klauteren op het avonturen-pad kwamen we aan bij de vijver; We hoorden de kikkers kwaken en zagen ze ook met hun kopje boven water zitten en wegspringen. De kleuters mochten in kleine groepjes wat dichter bij de vijver gaan kijken. Juf Elie schepte wat water en plantenmateriaal uit de vijver en de kleuters ontdekten de waterdiertjes. Op de kijkplaten probeerden de kleuters de diertjes terug te vinden.
Daarna keerden we terug met de huifkar naar de schuur. We reden door de velden en zagen de maïs , het graan en de aardappels groeien.
Tijd om te picknicken ! De kleuters hadden al honger en dorst en de boterhammetjes gingen goed naar binnen. 
Daarna was er nog wat tijd om te spelen in de speeltuin.
Na de middag mochten we brood bakken; De oudste kleuters zorgden voor de jongere kleuters en ze werkten met twee samen. Stap voor stap werd het deeg gemaakt, gekneed en afgewerkt. Een spelletje, verhaal over het graan,een lied waren de andere ingrediënten die het tot een heel leuk geheel maakten.
Na het brood bakken mochten de kleuters nog een kijkje nemen in de stallen. Ze probeerden zoals een koe alleen met hun tong te eten ( bordje cornflakes ) en hun tong in hun neusgat te steken !!!! Er was er eentje bij die dat echt kon !
Ze konden in de stal de konijnen, de schapen met hun lammetjes , de kalfjes en het grappige varken bekijken., aaien en voederen.
In de schuur mochten ze ook spelen en klimmen op grote strobalen en glijden van de glijbaan. Ondertussen maakten ze per 2 een ritje op de pony "Suzy". Dit vonden ze ook superleuk!
Na al die ervaringen was er nog wat tijd om te spelen in de speeltuin en daarna keerden we heel tevreden naar school terug!
De foto's van deze uitstap worden nu verzameld en zullen nog te zien zijn de de website van de school. Kijk en geniet!