dinsdag 24 januari 2017

cijfers en ...letters

Terwijl het verhaal van Indi doorloopt , zijn we al  een paar dagen met het 2de deel van ons thema begonnen : letters. Via het grabbelen en hengelen van letters brachten we de 1ste leesletter aan van hun naam. Met de letters probeerden we woorden te maken en zo was de toon gezet. 
In de klas knutselden een paar kleuters een hengel-letterlotto. Ze zochten plaatjes in tijdschriften en zorgden daarbij dat elk plaatje van de kaart met een andere letter begint. De kopjes van elk woord gaan in de doos en met een hengeltje proberen ze de beginletters van hun plaatjes op te vissen. Kaart vol : gewonnen. Vanaf donderdag kunnen ze met dit spel spelen.
We maken ook een lettermuur van a tot z. De kleuters decoreren elke letter en zoeken daarbij ook die letter in tijdschriften om het blad verder te versieren. Als laatste stap tekenen ze er iets bij wat met die letter begint. 
Met het boek : "het letterwinkeltje" introduceerden we ook een letterwinkeltje in de klas. De kleuters krijgen daarbij ook wat "huiswerk". We hengelen een magneetletter op en die wordt voor één dag : "letter van de dag". De kleuters mogen die avond thuis voorwerpen zoeken die met die letter beginnen. De volgende dag stellen ze hun voorwerpen voor en die krijgen een plaatsje in de letterwinkel. Vandaag was de letter "l" letter van de dag. Morgen mag de letter "r" even in de schijnwerper staan. 
Ondertussen is Indi steeds meer veren aan het verzamelen door het helpen van de dieren.
Ze heeft er ondertussen al 8. Ze kreeg er nog één van de mol, de muizen,de vogel en de aapjes. De veren hebben prachtige kleuren;
De kleuters kunnen nu ook weer veren verdienen door taalspelletjes te spelen zoals : rijmen,  woorden sorteren aan de hand van de beginletter, een woordslang maken en woorden hakken en plakken. Hun Indi ziet er ook al heel leuk uit!