donderdag 15 december 2016

Kerstmis

Na het uitzwaaien van de Sint maakten we plaats voor het meest sfeervolle thema van het jaar : Kerstmis.
Na een brainstorm waarin er al veel elementen naar voor kwamen brachten we deze week alle aspecten van Kerst één voor één in de klas.
Na het waarnemen van de kerstballen en de slingers konden de kleuters die gebruiken om de kerstboom in de klas te versieren. We hadden het materiaal  ook gebruikt bij het tellen, het meten,vergelijken,...
Daarna kwamen de lichtjes en de piek en nu staat onze boom daar te stralen in onze klas.
Deze week maakten we van onze winkel een "kerstwinkel" en daar kunnen de kleuters met een boodschappenlijst kerstmateriaal kopen om de mini-kerstboom in de poppenhoek te versieren. 
Doremi biedt ook heel wat opdrachten en activiteiten en daar zijn de kleuters volop mee bezig. Naast de opdrachten ivm met schrijven, tellen , ruimte zit er ook een leuke kleurplaat met opdrachten en een spel met een "gingerbread" kerstkoekje. De kleuters gooien met een dobbelsteen en kijken bij elk aantal wat ze bij het mannetje mogen tekenen : de ogen, knopen, mond, strik, de decoratie of het helemaal inkleuren.Afbeeldingsresultaat voor gingerbread man

Ons kerst- knutselwerkje ziet het heel leuk uit en is een combinatie van heel wat technieken
De kleuters schilderen met tandenborstels, stempelen lichtjes, mengen kleuren en schilderen zo de kerstballetjes en maken met wol een sterfiguur op een bierviltje. Het geheel wordt een een soort hangmobiel. Voor ons zijn het stuk voor stuk kunstwerkjes.
Op het prowise-bord spelen we ook heel wat kerstspelletjes rond tellen , taal ( woorden vergelijken ,en woorden met als kopje een K zoeken), begrippen,....
De spelletjes zijn visueel heel aantrekkelijk en vormen bijna een verhaal op zichzelf.
Naast het spelen en werken in de klas maken we in de godsdienstmomenten tijd voor de diepere betekenis van Kerstmis. De kleuters volgen het verloop van de Advent aan de hand van een sterrenkalender. Bij elke grote ster mag er een kaarsje meer branden. In die activiteiten praten we over de diepere betekenis van licht en donker en kunnen de kleuters zelf voorbeelden aanbrengen. Daarnaast vertellen we elke dag een stukje van het kerstverhaal en die stukjes worden ook telkens gedramatiseerd.
De kleuters kunnen ook weer genieten van de verhalen van Mieke en Wouter in het vervolgverhaal : " O Denneboom". De kleuters lachen om de gekke uitspraken van Wouter en die blijven wel hangen. Als je thuis iets raars hoort, een vervormd kerstliedje of een raar woord, dan komt het misschien wel uit dit leuke boekje.
We zijn vandaag ook gestart met het kerstlied dat we brengen op het Kiemmoment volgende week. We brengen een stapellied en er komt in het lied telkens een stukje bij. De kleuters kunnen het lied helemaal met materiaal uitbeelden en volgende week brengen we dit helemaal op punt.