dinsdag 19 april 2016

Ik verzorg me.

Met het boekje " vieze Rik" was de toon al gezet voor het thema : ik verzorg me.
De kleuters trokken hun neus op bij de vieze dingen die Rik deed en konden al vertellen wat er niet goed was en waarom. In het eerste onderdeel vestigden we onze aandacht op onze tanden. Als 5-6 jarige verandert er veel bij je gebit en de kleuters konden volop hun ervaringen vertellen ivm wiebeltanden, nieuwe tanden, .... Bij de waarneming van het gebit ontdekten we de verschillende tanden en de functie van elke soort tand. Bij het gesprek over tandhygiƫne hadden we het over de oorzaken van tandbederf en de juiste verzorging van de tanden. We namen het materiaal waar en op vrijdag konden de kleuters na een demonstratie hun tanden op de juiste manier poetsen. De zandloper werd niet vergeten en kleuters poetsten hun tanden correct en lang genoeg! Natuurlijk hadden we het ook over controle bij de tandarts. De kleuters knutselden een tandendoosje en schilderden de tandenfee met waterverf. De kleuters tekenden zichzelf met hun stralende gebit en een stappenplan over het tanden poetsen hoorde er natuurlijk ook bij. De kleuters ontwierpen ook een originele tandenborstel met een leuke tube tandpasta erbij.
Het kriebelteam kwam gisteren ook langs en dus kwam er ook gesprek over je haar verzorgen. We hadden het ook over die vervelende luizen die je heel wat jeuk kunnen bezorgen. De kleuters kregen letterlijk de kriebels bij het gesprek en de prentenboeken. 
We hadden het ook over een bad of douche nemen. Het materiaal werd waargenomen en de kleuters zijn nu zeepbellen aan het afdrukken. We bekijken deze week nog verschillende soorten zeep en ook een docu-filmpje over zeep. Misschien wassen we deze week ook nog de poppen van de poppenhoek. Daarnaast bekeken we ook een stappenplan over handen wassen. We hadden een gesprek over wanneer je je handen moet wassen en waarom. We worden een super-propere klas! 
Volgende week komt Juf Marie in de klas en die werkt het thema "water" uit. We zijn benieuwd en kijken er naar uit !!!!