zondag 13 december 2015

lieve ster kom er maar bij.....

Na het uitzwaaien van Sinterklaas en Rommelpiet brachten de kerstboom en alles wat er bijhoort een hele andere sfeer in de klas. De kleuters sprongen een gat in de lucht bij het zien van de mooie kijkkast , de mooie prentenboeken en de kerstboom in de klas. Alles glinsterde en blonk en ze genoten. De kleuters mochten eerst zelf wat vertellen over Kerstmis en dan bracht ik een hele week lang elke dag nieuw elementen aan over het kerstgebeuren.
Maandag bracht ik ook de adventskalender aan. De tijd naar Kerstmis toe bestaat uit kleine en grote sterren. De kleuters mogen elke dag een kleine ster op de kalender prikken en als we bij een grote ster komen steken we een kaarsje meer aan. Bij de gesprekken hadden we het over de letterlijke en figuurlijke betekenis van licht en donker. Daarbij gebruikte ik prenten en een prentboek. Verder bracht ik ook al de eerste stukken van het kerstverhaal. De kleuters leven erg mee met dit gebeuren.
Op maandag stond onze kerstboom er nogal kaal bij en de kleuters popelden om die te versieren. Met de kerstballen deden we verschillende spelletjes ivm met tellen, plaatsbepaling en rangorde voor ze hun plaatsje in de boom kregen.
De volgende dag werden de slingers gemeten en kreeg onze boom nog wat meer glans. Als kers op de taart kwamen de lichtjes en nu is hij helemaal af. Sommige kleuters brachten zelf wat mee en waren heel trots dat dit ook een plaatsje kreeg in de boom.
Na de grote boom, tijd voor een kleine boom. De kleuters knutselden een klein kerstboompje waarbij ze de kerstballen een kleurtje gaven door verf te mengen. Elke kerstbal paste in een uitgeprikt gaatje en bovenop prijkt nu een mooie ster. De kleuters knutselen nu een kerststalletje en de figuurtjes worden met wasknijpers gemaakt. De stal geven ze vorm met knutselhoutjes. 
Verder maken ze telwerkjes binnen het thema. Ze zoeken letters in tijdschriften om een kerstwens na te maken en de letter K hebben ze ook nodig om een kerstboom te decoreren.
De winkel is nu een gezellige kerstwinkel met heel wat lichtjes. De kleuters uit de poppenhoek komen leuke kerstspulletjes kopen met een boodschappenlijstje en kunnen het mini-boompje versieren in de poppenhoek. Hun hoekje ziet er met de boom en de lichtjes ook heel sfeervol uit.
En niet te vergeten : het boekje " O denneboom ". Elke dag vertel ik weer een stukje over de belevenissen van Mieke en haar kleine broertje Wouter. Ze kleuters lachen zich krom met de gekke uitspraken van Wouter. Ze kijken er telkens weer enorm naar uit.