maandag 8 juni 2015

steen voor steen

We zijn al een weekje bezig rond bouwen. Wat deden we al allemaal !
We bekeken verschillende woningen bij ons en woningen in andere culturen.
We namen een kijkje in de buurt en we bekeken de verschillende huizen. De kleuters mochten één van de huizen natekenen. Hierbij zie je goed wie er op de details let. Je ziet wie al wat zicht heeft op de grootte van alles en hoe dat in verhouding staat. Dit was niet zo eenvoudig. 
We bekeken de opbouw van een huis en de verschillende stappen daarbij. Van de fundamenten  tot het dak. De kleuters konden ook het bouwplan van een huis bekijken . Een van de kleuters bracht ook het bouwplan van z'n eigen huis mee.De kleuters namen ook het bouwmateriaal waar. ( hout, bakstenen, leidingen, dakpannen,... ) . Na al dat waarnemen en bekijken gingen de kleuters zelf aan de slag. Na een demonstratie konden de kleuters op de speelplaats een klein muurtje bouwen. De kleuters hanteerden truweel en waterpas en letten erop dat ze de bakstenen op de juiste manier metselden. Ik heb al een paar stevige muurtjes gezien. Er zitten toch wel een paar metselaars in spe tussen. Ze waren natuurlijk heel trots op hun werk. Ondertussen knutselen we ook een mini-huisje.
We hadden het ook over de bouwvakker en de andere mensen die meehelpen om het huis volledig af te werken  ( elektricien, stukadoor, installateur, loodgieter,... )
Bij dat werken hoort natuurlijk veel gereedschap. Dat bekeken we vandaag. In de bouwhoek gingen we aan de slag met grote bouwblokken en speelgoed-gereedschap. Het andere bouwmateriaal wordt ook in de kijker gezet zoals meccano, lego, materiaal met bouten en moeren, hamertje tik,grote bouwblokken,....
Ondertussen zijn we ook al druk bezig met het cadeautje en een kaart voor Vaderdag. De kleuters zijn allemaal ijverig aan het werk en ze zijn heel enthousiast.