Pagina's

maandag 25 mei 2015

De steltenloper

Stel je voor dat je met een paar reuze-stelten de wereld gaat verkennen ! Wat zou je dan niet allemaal kunnen zien en wie zou je allemaal ontmoeten! 
Na het waarnemen van een paar stelten en het hopeloos proberen  ( tot grote hilariteit van de kleuters ) konden de kleuters zelf fantaseren over waar ze naar toe zouden gaan en wat ze allemaal zouden zien. 
We haalden de wereldbol erbij en bekeken de plaatsen, landen, continenten waar ze naar toe zouden kunnen gaan. 
Daarna vertelde ik het prentenboek : " de steltenloper ". Hij breekt z'n saaie hut af en maakt een paar reuze-stelten waar hij de wereld mee gaat verkennen. Eerst stapt hij door de grote oceaan en komt aan bij de indianen in het grote Amazonewoud.
In de klas bekeken we een filmpje over Braziliƫ en bekeken we hoe de indianen daar leven in het grote woud. We zagen ook de grote ontginningen en het kappen van het woud en het gevaar dat dit meebrengt voor de natuur en de mensen. De kleuters waren nogal verontwaardigd over het vernietigen van dit prachtig stukje natuur.
Daarna stapte hij naar Noord-Amerika naar de cowboys en de indianen. De kleuters konden daarrond heel wat vertellen en verder bekeken we ook prenten en gaf ik nog wat informatie mee via docu-boeken. 
Wat doen we nu deze week.
We zetten onze  reis samen met de steltenloper  verder naar de bergen waar je kan wandelen of rotsen beklimmen. In de winter kan je daar gaan skiĆ«n  of snowboarden.
Daarna bezoeken we nog de Noordpool, bij de Inuit en als laatste zoeken we de drukte op van de stad New York. Daar vindt hij het te druk en hij stapt weer de oceaan in . Hij zoekt het bos weer op waar hij vroeger woonde en bouwt z'n hut weer op.Maar nu met een kleur van de landen waar hij geweest is : het groen van de jungle, het geel van de prairie, het ijsblauw van de Noordpool, ... En hij droomt over z'n prachtige reis.
We gaan in de klas telkens mee en gaan over elk werelddeel ,volk... praten,boeken bekijken, verhalen vertellen , filmpjes bekijken, tekenen en knutselen.
We knutselen ook onze eigen steltenloper, die kan alvast mee op reis.
Donderdag 28 mei bekijken we dit verhaal ook in de Valkaart . Acteurs, dansers en poppenspelers brengen voor ons het verhaal van " De steltenloper". Benieuwd wat het zal worden !!!!