dinsdag 10 februari 2015

afval recycleren

Niemand ziet z'n tuin graag veranderen in een vuilnisbelt. Dit gebeurde bij het startverhaal bij dit thema. De kleuters reageerden volop en vonden dit echt niet kunnen.Toen Loes onze klas-pop ook aan 't opruimen ging en alles zomaar in de bruine vuilniszak gooide, gingen ze helemaal uit hun dak. Niet alleen de kleuters protesteerden ook de afval-meneertjes en mevrouwtjes deden even luid mee. Het benoemen van het afval en het sorteren kon beginnen. De kleuters sorteerden alles voor de PMD-zak. Meneer Plastic, meneer Blik en meneer Drankkarton keken aandachtig toe.Papier en karton kreeg een plaats in een kartonnen doos. Daar stonden meneer Papier en meneer Karton op wacht. Batterijen en groenafval werd ook apart verzameld. Als laatste werden glazen flessen en bokalen bij mevrouw Glas verzameld.
De kleuters bekeken ook een filmpje over : afval sorteren.
We gingen op onze school en in de klas ook zelf op onderzoek en bekeken hoe en waar we afval sorteren.
Daarna hadden we het over het ophalen van het afval en het containerpark. Het boek over de vuilnisman vertelt heel wat over zijn beroep. De kleuters konden ook zelf vertellen wat ze leuk en niet leuk vinden bij zo'n beroep. 
Na het verzamelen van het afval begint het recycleren. In een paar filmpjes konden de kleuters zien hoe plastic, glas, papier en batterijen gerecycleerd worden. 
Na het waarnemen van de compostbakken op school konden we in een filmpje zien hoe groenafval compost werd.
Na het bekijken van de filmpjes gingen we  zelf aan de slag. We scheurden het papier uit onze papierbak in kleine snippers en lieten dit een nachtje weken. Vandaag mixten we dit tot papierpulp en konden we papier scheppen. De kleuters vonden het heel boeiend om dit proces te volgen. Nu hangen onze nieuwe blaadjes papier te drogen en daar doen we dan nog iets leuks mee.
Vanuit het verwerken van afval tot iets nieuws kwam ook het idee om ons  te verkleden als afval-meneertjes en mevrouwtjes op het carnavalsfeest. Al onze attributen zijn vooral gemaakt met afvalmateriaal zoals oude kranten,tijdschriften,kaasdozen,bordjes,eierkartons.... Het geheel ziet er wel grappig uit.
Morgen praten we nog over het zorgen voor het milieu door zuinig om te springen met energie, niets onnodig te verspillen en niet te vervuilen. Floepje de vis zal ons heel wat vertellen over water en lucht -vervuiling.
Op donderdag zorgen we dan dat onze outfit helemaal af is voor het carnavalsfeest.
En vrijdag gaan we feesten, dansen en plezier maken !!!!