maandag 19 januari 2015

Dromen

De kleuters konden volop over hun dromen vertellen: hun engste nachtmerrie, hun lievelingsdroom of een gekke droom. We hadden het ook over de dromenvanger : zijn oorsprong en het doel. In de klas knutselden we een eigen dromenvanger. Enkele kleuters zijn van plan om die echt boven hun bed te hangen om hun enge dromen te vangen !!
In Doremi konden ze aan de slag om een heleboel opdrachten en werkjes ivm met het thema  "dromen" uit te proberen.
Met het boek:  " (g)een  spook onder mijn bed" kwamen de spokenverhalen en speelden we spelletjes met een klein spookje ( ruimte en tellen). Ik bracht ook een gezelschapsspel aan ivm spoken.
Dondermannetjes die je niet laten slapen,die leer je kennen in het boek:" Ik kan niet slapen".
Als je last hebt van deze plaaggeesten dan moet je die tekenen, je maakt de tekeningen vast aan een ballon en je laat die wegvliegen!!! De kleuters genoten van het verhaal en zijn volop dondermannetjes en griezelballonnen aan het schilderen en ontwerpen. Er zitten hele leuke dondermannetjes bij en je krijgt bij sommige ballonnen wel de kriebels.
We hadden het ook over licht en donker en vandaag konden we naar de donkere klas om van alles uit te proberen. We maakten schaduwbeelden met ons lichaam en vooral met onze handen. De kleuters bedachten die zelf of bootsten die na uit een boek over schaduwbeelden. We experimenteerden met het groter en kleiner maken van de schaduwen. Daarna verdween de lamp achter het doek en was het tijd voor raadspelletjes met voorwerpen en kleuters. Met figuurtjes speelden we schimmenspel en de juf deed ook haar eigen act achter het laken. We spiegelden ook figuren op het plafond en luisterden naar het verhaal " ik wil het licht aan".
Morgen werken we alles af en donderdag beginnen we met het nieuwe thema.