zondag 27 april 2014

Dino's

We stapten deze week als het ware in de teletijdmachine en reisden naar de tijd van de dinosaurussen. Het begon met een geheimzinnig ei, dat zomaar in onze klas lag.
We vergeleken het ei met andere eieren en probeerden uit te zoeken wat voor dier zo'n ei zou kunnen leggen. Na wat zoekwerk kwamen we tot de conclusie dat het wel een dino-ei moest zijn. We waren het zeker toen de kleuters in het gebarsten ei een kleine dino ontdekten. De kleuters konden al hun ervaringen en weetjes uiten bij een brainstorm rond dit thema. De volgende dagen brachten ze al heel wat materiaal mee en konden we een dino-museum maken. Aan de hand van een lied boetseerden de kleuters verschillende dinosaurussen. Op de boekenplank staan heel wat docu-boeken en die werden gebruikt om te vertellen over verschillende dinosaurussen. Er zitten in de klas een paar echte kenners die toch wel heel wat weten over dino's en die moeiteloos de dinosaurussen kunnen benoemen.
Verder hadden we het ook over het ontdekken van de dinosaurussen, het opgraven van skeletten en het ontdekken van fossielen. De kleuters maken zelf  afdrukken, fossielen. Ze drukken een skelet in het zand en gieten gips in de afdruk. Na een paar dagen kunnen de kleuters als echte archeologen het zand van hun fossiel borstelen.
Sommige dino's waren reusachtig. We vergeleken de lengte en de hoogte van die dino's met voorwerpen ( huis, bus,...) De kleuters doen dit meetwerk nu nog eens met legoblokjes na op een werkblaadje. De kleuters konden ook de lengte van de staart meten met een meetlat, vergeleken het resultaat met een code en kleurden zo de dino's in de juiste kleur.
De kleuters kunnen ook dino's aan de hand van stappenplannen of sjablonen tekenen en of schilderen.Er zitten prachtige werkjes tussen.