zondag 10 maart 2013

Alles heeft een kleur,...

ga maar eens kijken..., dat is het begin van ons kleurenlied. Buiten geeft de winter zich niet gewonnen maar wij maken het gezellig en kleurig in onze klas. Met de hoofdkleuren bij de hand en wat mengschaaltjes toverden we een heleboel nieuwe kleuren naast de hoofdkleuren. In de knutselhoek konden de kleuters zelf aan de slag en tekenden bij elke nieuwe kleur iets wat in die kleur bestaat. Bij het matrix-bord rond kleuren mengen kleurden ze de vakjes in de juiste kleur. Verder vulden ze een rij potloden aan, ze telden hoeveel potloden er waren verdwenen en van welke kleur. Daar waren ze toch even zoet mee.
Stel je voor : een wereld zonder kleur. Gelukkig kwam bij ons de kleurendief niet langs zoals in het gelijknamige prentenboek.
Verder hadden we het nog over gevoelens en de sfeer die bepaalde kleuren bij ons oproepen, een romanticus van onze klas wist dat rood de kleur van de liefde was. Kleuren worden ook in spreekwoorden gebruikt en nu en dan komt er wel eentje van pas.
We sorteerden de kleuren ook volgens koude of warme kleuren.
Ik bracht ook een paar spelletjes aan zoals Twister, de Kleurenclowns en Onderuit.
Wat experimenteren rond de tinten van kleuren vonden de kleuters ook wel leuk om te doen. We mengden een bepaalde kleur met wit of zwart en maakten zo lichtere en donkere tinten van die kleur. In de klas bekeken we ook materiaal met verschillende tinten binnen één kleur. Na het vertellen van het verhaal " Eefje  Donkerblauw" ontwierpen de kleuters een nieuwe outfit voor Eefje met verschillende tinten van blauw die ze zelf mengden. Dat mengen van die kleuren vinden ze superleuk en ook een beetje " toveren".
Kleuren in de natuur. Dieren kunnen er prachtig uitzien en heel kleurig zijn. Maar kleuren kunnen in de dierenwereld ook een specifieke betekenis hebben: camouflage, afweersysteem of om een ander dier aan te trekken. De kameleon zijn we natuurlijk niet vergeten. En een olifantje met rare vlekken, die is alleen op z'n verfdoos gaan zitten ( zoals in  het liedje).
Als laatste namen we het boek van kleurentovenaar Pigmentus bij de hand. Hij maakt kleurenpoeder en kan daarmee iemand helpen bij een "kleurig" probleem. Bij elke kleur hoort een verhaal en natuurlijk wat kleurenpoeder. Bij het kleurenfeest gooit Pigmentus één voor één de kleuren in de lucht en tovert daarbij een mooie boog.Je raadt het al, na alle kleuren staat er een prachtige regenboog in de lucht.
Morgen mogen ze dus zelf een regenboog schilderen.
In de lees- en schrijfhoek gaan de kleuters aan de slag met letterblokjes en stempels om de namen van de kleuren te stempelen. Ze mogen er telkens nog iets bijtekenen.
Morgen hebben we het nog over beroepen die te maken hebben met kleuren en we bekijken het materiaal van de kunstschilder. In de namiddag kunnen de kleuters met een suikerglazuur en heel wat kleuren hun eigen kunstwerkje maken.