zondag 24 februari 2013

Ziek !

Een paar bleke snoetjes, gesnotter en wat hoesten. Op de aanwezigheidskalender zijn een paar foto's omgedraaid. Het thema " ziek zijn " is nu wel passend in onze klas. De kleuters konden maandag al volop hun ervaringen vertellen  bij de start van het nieuwe thema. Verschillende linken werden gelegd naar aspecten die horen bij het ziek zijn ( medicijnen, dokter, ziekenhuis, onderzoeken,.... )
De dokterstas en de instrumenten werden waargenomen, benoemd en een kleine demonstratie toonde hoe je elk instrument moest gebruiken. Een prentenboek en wat prenten horen er natuurlijk ook bij.
We namen ook verschillende medicijnen waar en de manier hoe ze kunnen toegediend worden. Na de waarneming konden de kleuters aan de slag op werkblaadjes om pillen te tellen, te groeperen, te tekenen, een medicijnkaart invullen, ...
De kleuters mochten ook zelf hun eigen dokterstasje meebrengen. Ik maakte in de klas ook een doktershoekje met een wachtzaal en kabinet en de winkel is nu de apotheek.
De kleuters komen naar de dokter, moeten soms even wachten in de wachtzaal en worden dan heel deskundig en grondig onderzocht door de dokter, verpleegster. Na het onderzoek schrijft de dokter een voorschrift en daarmee gaan de kleuters naar de apotheek om de passende medicijnen te kopen. Het is heel leuk en grappig om ze bezig te zien . Nu en dan zie je een kleuter terugkeren met een voet, been of arm in het verband. Ook de poppen van de poppenhoek worden meegenomen  naar de dokter.
We hadden het daarnaast ook over het ziekenhuis.  We bekeken prenten en docu-boekjes en kwamen zo heel wat te weten over wat er allemaal gebeurt in het ziekenhuis en de verschillende afdelingen. De kleuters konden natuurlijk ook hun eigen ervaringen vertellen;
De boeken " Lucas en de fotodokter"," Lucas en de slaapdokter" en "koning van het ziekenhuis" zijn hele leuke prentenboeken om voor te lezen.
In één van de boekjes breekt Lucas z'n pols en die moet in het gips. We maken nu ook een namaak-gips met een stuk van een fles en papier en gaasverband. Als de gips droog is kunnen ze er leuke dingen op gaan tekenen.
Met de spuitjes en de druppeltellers gingen we in de knutselhoek aan de slag en de kleuters mochten verf spuiten en druppelen en maakten hele kunstwerken, zowel op papier als op de kasten, op de vloer en in elkaars haar !!!!  Maar ze vonden het superleuk om te doen!