Pagina's

maandag 14 december 2020

Kerstmis

We zwaaiden de Sint uit en haalden de kerstboom in onze klas. Tijd voor gezelligheid en een klas vol lichtjes. Als ik denk aan Kerstmis denk ik aan...

een kerstboom :

De kleuters mochten na het waarnemen van de kerstballen de kerstboom versieren. Daarna volgden de lichtjes. Vandaag, na het meten van de slingers konden de slingers er ook in. Als slot volgde de piek om het geheel af te maken.

De kleuters knutselen hun eigen kerstboom met lussen van papier. Vandaag begonnen ze met de afwerking. Ze maken kerstballetjes met wattenbolletjes en op de top va de kerstboom prijkt een zelfgemaakte ster.

De kleuters konden gelamineerde kerstbomen met plasticine versieren. Er zaten echte kunstwerkjes tussen.

Telwerkjes met kerstballen : aantallen associëren met het juiste cijfer/ juiste aantal kerstballen tekenen / bij elke kerstboom het juiste cijfer schrijven /splitsen van 6 kerstballen in een doos bv. als er 3 kerstballen in de boom hangen, hoeveel zitten er dan nog in de doos,...

een kerstwinkel met kerstversiering:

De winkel in de klas is nu een gezellig kerstwinkeltje geworden. De kleuters kunnen met een boodschappenlijst kerstversiering kopen waarmee ze dan hun kerstboompje in de poppenhoek versieren. De kleuters kopen grote en kleine kerstballen, lange en korte slingers, kerstmannetjes, gouden beertjes en hartjes. Daarnaast kunnen ze ook kerstkaarten kopen.

het kerstverhaal :

"Lieve ster kom er maar bij, want jouw licht maakt mensen blij. Straal voor Jezus op kerstnacht heel lief en heel zacht."

Dit is het liedje dat telkens gebruikt wordt om een sterretje aan te brengen op onze adventskalender. De kleuters genieten van de sfeer en kijken er telkens weer naar uit om een stukje van het kerstverhaal te horen.

pakjes :

Waarom geven de mensen pakjes met kerstmis? Wat voor pakje zou je graag willen? Grote of kleine pakjes? Bij een gesprek over de diepere waarden rond het geven en krijgen van pakjes probeer ik duidelijk te maken dat een pakje groot of klein, zelfgemaakt of gekocht eigenlijk niet het belangrijkste is. Het is gewoon het gebaar dat telt. Je wil iemand iets geven om te tonen dat je van die persoon houdt.

Pakjes gebruiken we ook om te sorteren in een rooster, om een geheugenspel mee te spelen.

Verder leerden we een nieuw lied en ook op het Prowise-bord staan er veel nieuwe spelletjes klaar.

Ondertussen zijn we vandaag ook gestart met het knutselen van de Nieuwjaarsbrief. We proberen heel wat nieuwe technieken uit en de kleuters zijn er heel enthousiast mee bezig. Meer verklap ik nog niet !!!

woensdag 2 december 2020

Dansen, klimmen en klauteren zoals Piet in de turnzaal ( 2 filmpjes !)






bekijk hier de filmpjes:  https://photos.app.goo.gl/6GSEuydDz6P8rDcq7


Een videoboodschap van de Sint

Op maandag ontdekten we een briefje van Sint en Piet met daarop de boodschap om een filmpje op het prowise-bord te bekijken.

In het filmpje zag je Sint  en Piet de speelplaats oplopen en binnengaan in de kleuterklassen. Sint en Piet installeerden zich in de 2de kleuterklas en brachten de volgende boodschap: 

Sinterklaas en Zwarte Piet kunnen dit jaar niet op bezoek komen naar onze school door de Corona, maar ze denken er toch aan om voor een verrassing te zorgen. Die verrassing komt er niet zomaar! De kleuters kregen een opdrachtkaart van Piet waarop er 5 opdrachten te zien zijn:

Leer een Sinterklaaslied, maak er een filmpje van en stuur dit door naar de Sint.

Maak tekeningen van Sint en Piet en leg die bij de schoen.

Leer pakjes inpakken, maak er een foto van en stuur door.

Leer klimmen en klauteren zoals Piet

Maak een leuk knutselwerkje van Sint en Piet.

We maakten  leuke tekeningen over Sinterklaas en Piet, dus dat is al in orde. We kregen een stempel voor het leren inpakken van de pakjes. Juf Sharon nam het klim- en klauterwerk voor haar rekening in de turnzaal. Daar kregen ze ook al een stempel voor. Iedereen is bijna klaar met zijn knutselwerkje, dus dat komt ook in orde. Morgen oefenen we nog eens goed ons liedje van " de koekjesfabriek van Sinterklaas", en dan stuur ik het filmpje ook door naar Sinterklaas.

En dan, afwachten,..

Wat deden we nog in de klas!

Letterpiet

We kregen een verrassing van Letterpiet. Een zakje met letterkoekjes. Voor iedere kleuter de eerste letter (kopje) van zijn of haar naam. Leuk hoor!

Letterpiet had mooie woorden gemaakt en Snoeppiet heeft van elk woord het eerste lettertje opgegeten. De kleuters helpen Letterpiet en stempelen de juiste letter weer bij elk woord zodat Letterpiet de woordjes weer kan lezen. 

Letterpiet maakte ook woordkaarten. De kleuters kunnen met letterkoekjes de woorden namaken.

Snoepgoed

Snoeppiet zorgde voor een extra verrassing. Een zak met het snoepgoed van Sinterklaas: chocolade, picknicken met suiker, speculaas, marsepein, guimauve. Na de  waarneming van al dat lekkers mochten ze er ook van proeven!!! Ze gingen totaal uit de bol.

De kleuters oefenden met de koekjes het tellen en kregen ook al de moeilijkere opdrachten zoals 1 meer en 1 minder.

Snoeppiet toonde ons een nieuw gezelschapsspel:  het "dropjesspel ".

Met plasticine kunnen we net als de bakpieten pepernoten  en chocoladeletters boetseren. Er liggen een heleboel opdrachtkaarten klaar waarop ze zien hoeveel pepernoten ze moeten boetseren en opdrachtkaarten met de vorm van de letters.

Pakjespieten

De kleuters leren pakjes verstoppen in een mini-huiskamer en oefenen op een speelse manier de begrippen ivm ruimte : op , onder, links, rechts, in,...

De pakjes moeten ook nog gevuld worden met de juiste cadeautjes . De kleuters krijgen een lijst met codes die verwijzen naar een stuk speelgoed. De kleuters tekenen in elk pakje het juiste speelgoed.

De kleuters leren hoe je pakjes moet inpakken. Dit was ook een opdracht van Sinterklaas.

Morgen gaat het over " Sint en Piet op de daken" !!!


maandag 23 november 2020

Sinterklaas

Sinterklaas is al een week in ons land en ook in onze klas zijn we begonnen met het thema dat de kleuterhartjes sneller doet slaan!

Waar zijn we al allemaal mee bezig geweest!

Naar aanleiding van de aankomst van de Sint met de stoomboot was dit ook het uitgangspunt van het thema.

De stoomboot

- We knutselen een stoomboot met mozaïeken. De kleuters knippen vierkantjes uit en bouwen volgens een plan een stoomboot  met een vlaggenlijn.  Ze werken het knutselwerkje af met details die ze er al dan niet zelf bij tekenen ( bv. sint en piet, de zee, het paard,....).

-We bekeken een poster van een volgeladen stoomboot op weg naar ons land. De kleuters zijn al een paar dagen bezig met een opdracht van Letterpiet bij de poster van de stoomboot. Elke dag moeten de kleuters vijf voorwerpen op de prent zoeken die beginnen met het kopje "S". Elke dag schrijven we de woorden op de lijst van Letterpiet. Letterpiet komt vaak stiekem kijken en dan krijgen we een stempeltje op de lijst en een boodschap van Letterpiet. Er volgt nog een verrassing, maar wanneer?

-de kleuters helpen de stoomboot laden en brengen de juiste pakjes naar de juiste laadruimte. Bij sommige laadruimtes is het nummer verdwenen maar door de getallenrij te volgen en daarbij na te denken wat er voor of na een bepaald cijfer komt, komen alle pakjes toch nog juist terecht.


Sinterklaas en Roetpiet

- Bij een tekendictee brachten de kleuters heel zorgvuldig alle details aan om Sint en Piet te tekenen. De kleuters maken al de hele week prachtige tekeningen van Sinterklaas.

- de kleuters kunnen ook aan het werk met de strijkparels. Ze maken niet alleen Sint en Piet maar kunnen ook kiezen om de stoomboot, een schoen met een wortel of pakjes te maken met de strijkparels. Het is een hele klus om het voorbeeld te volgen. Ze moeten heel aandachtig kijken en het juiste aantal parels, in de juiste kleur op de juiste plaats leggen. Met wat hulp lukt het wel.

- De kleuters knutselen nog een Sint en Piet die door het raam naar binnen gluren. Ja ,dit jaar moet de Sint ook alles van op een afstand bekijken, vandaar dit knutselwerkje.

-Sinterklaas is jarig op 6 december. Met een aftelkalender waarbij we elke dag een letterkoekje mogen inkleuren weten we precies wanneer het de verjaardag van Sinterklaas is.

- Voor welk huis staat Piet . Bij dit digitaal spel raden de kleuters het juiste huisnummer door door de getallenrij te volgen. 


- Op het prowise -bord speelden we ook een spel met de letters P van piet en de S van sint. De kleuters moesten de woorden aanduiden met als kopje een p of s. Daarbij moesten de kleuters de woorden goed bekijken. Bij het aantikken van het juiste woord kwam de foto van het voorwerp tevoorschijn 

bv p : pet, paard, paars, paddenstoel, puzzel,...

     s : ster, slang, stal, sneeuw, sprinkhaan,...

Bij de poster van de letters P en S mochten de kleuters ook nog woorden aanbrengen die met die letters beginnen.

-Talentpieten : De kleuters maakten een mooie tekening over zichzelf als Piet. Bv danspiet, tekenpiet, bouwpiet,....na een gesprek over hun talenten.

- Tijdens de buitenklas speelden de kleuters een kwis over het thema waarbij ze naar het vakje moesten lopen met het juiste antwoord. Daarbij moesten ze heel goed luisteren naar de uitleg bij elk vakje zodat ze het juiste antwoord konden ontdekken.

-de kleuters helpen Piet bij het aankleden en rangschikken de plaatjes in de juiste volgorde. Daarbij moeten ze de details goed bekijken en logisch nadenken.

- De kleuters maakten vandaag ook nog mooie tekeningen voor Roetpiet nadat we ontdekten tijdens het poppenspel dat hij zich wat verdrietig voelde. Hij was wat jaloers op Sinterklaas omdat hij zoveel mooie tekeningen kreeg. Hij wilde ook de zakken niet meer vullen voor de kinderen. Om hem weer op te peppen maakten we dus heel wat tekeningen! Nu gaat hij weer blijgezind  aan het werk.

-Morgen gaat de thema-hoek open en kunnen de kleuters zich verkleden als Sint en Piet om dan op bezoek te gaan bij de kleuters in de poppenhoek. In de poppenhoek staat er nu een schouw.

Verder hadden we nog gesprekjes over

een brief of tekening voor de Sint

mijn verlanglijstje

we zetten onze schoen klaar

donderdag 29 oktober 2020

Pompoenen

Deze week staat de pompoen in de kijker; Een knipoog naar het feest van Halloween in de vakantie.

Wat deden we allemaal !

- pompoen waarnemen ( binnen- en buitenkant)

- docu-boeken bekijken : aan de hand van mooie foto's de groei van de pompoen kunnen volgen.

- een griezelpompoen maken : we holden de pompoen uit en en gaven de pompoen een gezicht. Een kleuter van de klas bracht een theelichtje mee op batterijen. Zo konden we onze pompoen ook eens uittesten met een lichtje erin.

- pompoenwafeltjes :: Met het pompoenvlees van onze uitgeholde pompoen maakten we vandaag pompoenwafels.

 recept :500 gr pompoen/ 250 gram zelfrijzende bloem/100 gram suiker/ 2 eieren. Bereidingswijze : doe de bloem, suiker in een kom en meng deze. De pompoen in blokjes snijden en fijn mixen. Eieren en pompoen toevoegen en alles mengen. Bakken in heet wafelijzer.( Ik heb wat minder pompoen toegevoegd aan het deeg)

 Het deeg had een mooie oranje kleur en de kleuters kregen het water in de mond van de geur toen we aan het bakken gingen. Ze keken er naar uit om ze te proeven! De meeste kleuters vonden ze heel lekker! Misschien een tip om dit ook eens in de herfstvakantie uit te proberen.

-pompoenlantaarn : met stroken papier knutselen we een pompoenlantaarn. Alleen te gebruiken met een theelichtje op batterijen!!!😉 De kleuters gaven hun pompoen ogen, neus en mond. Ze zijn stuk voor stuk heel uniek.

Onze godsdienstmomenten stonden deze week in het teken van Allerheiligen. Aan de hand van gesprekjes  konden de kleuters hun gevoelens uiten tegenover dit toch wel moeilijke thema. We brachten dit heel sfeervol. Morgen gaan wij ook naar het kerkhof samen met de kleuters van de 2de kleuterklas.



maandag 19 oktober 2020

Herfst

We merken het al een tijdje dat de herfst is aangebroken. Bij de aanvang van dit thema lieten we dan ook de kleuters even stilstaan bij wat er in de natuur allemaal aan het gebeuren is bij de planten en de dieren.

Herfstbladeren

We bekijken de kleuren van de afgevallen bladeren. Ik probeer ook duidelijk te maken aan de hand van een tekenverhaal hoe het komt dat de blaadjes verkleuren en afvallen.

De kleuters tekenen herfstbladeren en schilderen de bladeren met herfstkleuren door verschillende kleuren te combineren in een matrix-systeem. ( combineren van 2 kleuren in een rooster).

In de spelletjeshoek ligt een dobbelsteenspel waarbij je zo snel mogelijk al de herfstbladeren een herfstkleurtje geeft.

We oefenen op een speelse manier het schrijfpatroon , de lus, door de herfstbladeren door de lucht de laten dwarrelen. Daarbij maken de kleuters ook een mooie tekening over de herfst.



Herfstvruchten, napjes en bolsters

We vinden van alles op de grond als we gaan wandelen in het bos. Enkele kleuters brachten ook al iets mee naar de klas.

We nemen de herfstvruchten waar: tamme kastanje , wilde kastanje, beukennoot, eikel, hazelnoot, okkernoot. Sommige kleuters noemen de tamme kastanje ook de " rustige " kastanje , het tegengestelde van een wilde kastanje. Het woord " tamme" blijft een moeilijk woord om te onthouden. het is heel grappig om ze zo bezig te horen.

We associëren elke herfstvrucht met de juiste bolster of napje,....

We bekijken de kringloop van de natuur waarbij we in een docu-boekje het ontkiemen van de eikel volgen en de groei tot een eik met mooie foto's kunnen volgen.

We gebruiken dit materiaal ook in combinatie met roosters namaken, patroonkaarten afwerken, telkaarten.

We maken ook een knutselwerkje met beukennootjes.

Dieren in de herfst

We bekijken heel wat foto's en prenten over de dieren in het bos. We hebben het over hun typische kenmerken ivm met uitzicht, leefwijze,...

Daarbij staan we stil bij de dieren die zich aanpassen in de herfst  om zich voor te bereiden op de winter. We bekijken filmpjes, docu-boeken en de kleuters kunnen hun kennis en weetjes aan elkaar doorgeven.

We volgen de eekhoorn bij het verzamelen van noten voor de wintervoorraad. Dit doe ik aan de hand van een poppenspel. Achteraf krijgen de kleuters een soort doolhof waarbij ze aan de hand van een code de weg moeten vinden naar de wintervoorraad. 

Bij het gezelschapsspel " wintervoorraad " proberen de kleuters hun noten zo vlug mogelijk in de mandjes te krijgen. Nu en dan komt de eekhoorn een noot uit de mandjes pakken, dan moeten ze weer herbeginnen!

Verder hebben we het ook nog over de dieren die zich voorbereiden op hun winterslaap en de trekvogels die gaan overwinteren in warmere landen.

Als het weer meezit, gaan we vrijdag wandelen. We gaan alles "live" ontdekken over de herfstvruchten, de herfstbladeren en misschien ook de dieren. Dan kunnen we volop genieten van wat de herfst ons te bieden heeft!!!!


zondag 11 oktober 2020

De supermarkt

Bij de brainstorm met de kleuters rond het thema "de supermarkt" kwamen er al heel wat elementen naar voor waar we de rest van de week konden rond werken.

de verschillende afdelingen

Bij het prentkijken en het bezoek aan de supermarkt kwam deze specifieke indeling uitvoerig aan bod. De kleuters benoemden de verschillende afdelingen en konden daarbij vertellen wat de specifieke kenmerken daarbij waren.

bv zuivelafdeling : alles wat met verwerkte producten van melk te maken heeft staat gekoeld.

 bv   broodafdeling : brood en broodjes steken in verschillende bakken die je kan uitrollen, er is ook een broodsnijmachine aanwezig. Je kan het brood of broodjes meenemen in daarvoor geschikte zakken enz,...

De kleuters konden hun eigen ervaringen vertellen en waren op die manier heel intens met taal bezig.

We bekeken ook een filmpje over Moffel en Piertje die boodschappen doen in de supermarkt.

We probeerden ook heel wat woorden te verzamelen die als kopje de S van supermarkt.

We speelden ook het geheugenspel : ik ga naar de winkel en ik koop,....  Telkens er een andere kleuter aan de beurt is moet hij de lijst herhalen maar hij voegt er ook iets nieuw aan toe.

boodschappenlijst

De kleuters konden aan de slag met boodschappenlijsten in hun Doremi. Ze bekeken en telden de boodschappen op de lijst en vulden daarna de winkelkar op de juiste manier of kleurden het juiste aantal producten in de winkel.

We hadden ook een boodschappenlijst mee bij ons bezoek aan de supermarkt. 

betalen

We bekeken de kassa en merkten hoe de producten gescand werden door middel van de streepjescode. Daarna betaalden we cash of met de bankkaart.

In de klas bekeken we de producten in ons winkeltje en ontdekten we de streepjescode. De kleuters maakten hun eigen streepjescode en bedachten daar hun eigen product bij.

We namen ook echt geld waar en bekeken de munten van 1 en 2 euro, de biljetten van 5, 10 en 20 euro. We bekeken ook de kleinere munten van 5.10.20, cent. We proberen een nieuwe techniek uit : muntjes onder een blad leggen en met een potlood het reliëf te voorschijn toveren. Heel leuk om te doen.

In het winkeltje betalen de kleuters enkel met munten van 1,2 euro en briefjes van 5 euro.De kleuters leerden om op de juiste manier te betalen bij het kopen van producten in de klaswinkel.

Daarna kregen ze een opdracht  Ze krijgen een bedrag van 5 euro om te gaan winkelen. Uit een lijst van producten ( 1,2,3,4 euro) kunnen de kleuters kiezen om hun winkelkar te vullen. Ze moeten precies 5 euro spenderen, niet meer , niet minder. Dan zijn ze toch wel echt al aan het rekenen. De kleuters maken op een speelse manier kennis met het splitsen van de hoeveelheid 5.

De kleuters kunnen deze week ook aan de slag met digitale spelletjes ivm geld op het prowise-bord. bv

producten met een bepaalde prijs zoeken

zoek het duurste, goedkoopste product

prijs lezen : juiste getal intikken of aanklikken

ijsjes betalen  ( €1 per bol) 

boodschappenspel

In de spelletjeshoek kunnen de kleuters het boodschappenspel spelen. Een spel waarbij ze een boodschappenlijst moeten afwerken. Ze gaan naar de juiste winkel en kopen het product. Ze lezen de prijs en betalen met het juiste aantal muntjes. Wie als eerste de boodschappenlijst heeft afgewerkt en terug thuis is heeft het spel gewonnen


donderdag 1 oktober 2020

Fruit

We hebben heel wat fruit waargenomen en geproefd. Daarbij hoorden natuurlijk nog heel wat andere activiteiten.  

Appel en peer

We bekeken de binnenkant en buitenkant van het fruit. 

Via prenten en docu-boeken konden we de ontwikkeling volgen van bloesem tot appel, peer.

We bouwden een mini-boomgaard na en oefenden op een speelse manier de begrippen ivm ruimte en de rangtelwoorden door elkaar opdrachten te geven. Bv zet een emmer voor de 3de boom,... (Daarna deden we dat ook op papier.)

Dit materiaal werd ook gebruikt voor andere opdrachten ivm tellen : bv appels verdelen / bakjes aantonen met de meeste, minste appels/ appels verminderen of vermeerderen om het juiste aantal te bekomen/ 1 stuk fruit meer in de 2de boom hangen dan in de 1ste boom,...

De kleuters knutselden ook een appel- of perenboom.

appels en wormen

In het poppenspel toverde de heks zich in een appelwormpje om toch maar de appel te kunnen opeten en dat mocht natuurlijk niet!

De wormpjes kwamen nog terug in verhalen, versjes en gezelschapsspelen zoals "rupsje rijg" en de "appelboom met de wormpjes".

Fruit met pit

We hadden de pitten al ontdekt bij appel en peer. Tijd dus om nog wat ander "fruit met pit" te ontdekken. Op die manier kwamen we terecht bij de pruim, perzik en mango.

Op een praatplaat en in de prentenboek konden we nog meer fruit ontdekken met verschillende pitten. We konden de plaatjes van het fruit openvouwen om de binnenkant te bekijken. In een boek konden we zien hoe een pit kan ontkiemen groeien tot een boom.

Mandarijn en co.

Poppenspel : Mandarijn is jarig en nodigt haar hele familie uit : pompelmoes, sinaasappel en citroen. Bij het dansen krijgt het fruit het te warm en springen ze uit hun schil. De kleuters moeten na het feest de juiste schil voor elk stukje fruit terugvinden, maar ze mogen het fruit ook wat beter bekijken en proeven hoort daar natuurlijk ook bij. Je had hun snoeten moeten zien bij het proeven van de citroen.

Banaan

Via een verhaal konden we de groei van de banaan volgen. In dit boek konden de kleuters ook de verschillende stappen volgen : van het plukken van de banaan , tot het transport, tot in de fruitafdeling in de supermarkt.

In een boek over Afrika ontdekten we ander tropisch fruit.

fruit wegen

De kleuters kiezen telkens 2 stukken fruit uit die ze willen wegen en vergelijken. Ze wegen het fruit eerst op de hand en schatten op die manier wat het zwaarst, lichtst weegt. Daarna wegen ze het fruit op een balans. Ze zien wat voor fruit het zwaarst, lichtst is. Daarna noteren we dit  met de juiste pictogram.

Sinaasappels persen

Bij het waarnemen van de fruitpers moesten de kleuters hun technische kennis bovenhalen. Elk onderdeel werd besproken van het apparaat. Na de technische uitleg konden we beginnen. We bekeken hoeveel sap we uit 1 sinaasappel konden persen. Daarna was het weer tijd om te proeven!!!

Fruit in voeding

Bij het waarnemen van boodschappen ontdekten de kleuters heel wat producten gemaakt van fruit of producten waarin fruit verwerkt wordt  zoals : fruittaart, fruitsap, yoghurt, koekjes, aardbeienmelk, appelmoes, rozijnen,...

In een filmpje over rozijnen konden de kleuters zien waar de rozijnen vandaan komen en hoe de druiven verwerkt worden tot rozijnen.

De kleuters werken in een opdracht fruitbrochettes af door het fruit in het juiste patroon verder te kleven.

De fruitwinkel

Loes onze klaspop heeft een klein fruitwinkeltje en dat bracht ons op het idee om in onze winkel ook een fruitafdeling te maken. De kleuters kunnen fruit kopen aan de hand van een boodschappenlijst. Daarbij moeten ze er ook op letten dat ze met het juiste aantal munten in de juiste kleur betalen. Verder kunnen ze het fruit ook wegen. Bijna echt!

















woensdag 16 september 2020

Welkom in de 3de kleuterklas!

Ons eerste thema: welkom in de klas zit er op!  De kleuters weten intussen al een beetje hoe het er in de 3de kleuterklas aan toe gaat. Wat deden we allemaal in de klas.

Muzikaal pak

We verkenden de hoekjes en het materiaal met een spel, een variatie op het muzikaal pak maar dan in de vorm van een schooltasje met voorwerpen. Telkens we dit spel speelden zaten er 2 of 3 voorwerpen in waarmee we een spel speelden; Daaruit kon dan een verwerking volgen.

een greep uit de opdrachten

- kleuters verkleden met attributen uit de verkleedhoek, daarbij plaatsbegrippen en rangorde gebruiken zoals : geef een hoed aan de laatste kleuter, geef een handtas aan de tweede kleuter,..

- auto's groeperen in groepjes van 3.

- kaartjes met afbeeldingen van materiaal uit de klas : woordstukjes klappen.

- popjes van de poppenkast : splitsen van de hoeveelheid 4.

- popjes op school : aanvullen tot 4,5,6

- rijmen met de rijm-clowntjes

-blokken ass. met het juiste bouwwerkje en de bouwwerken nabouwen

- de hoogste toren bouwen met het lied" torentje , torentje bussekruit,

- materiaal uit de poppenhoek : wat ontbreekt in elke mand

- namen ass bij de juiste kleuters en wat aandacht geven voor de schrijfrichting.

- ik zie , ik zie wat jij niet ziet : woorden hakken en plakken 

- matrtix van schooltassen: zet de schooltas in het juiste vakje let op kleur en grootte.

- geheugenspel met voorwerpen uit de schooltas

- voorwerpen verdelen over 3 schooltassen ,zorg dat er in elke schooltas 5 verschillende voorwerpen te vinden zijn;

enz...

Welkom bij de toffe club.

Dit is de titel van het thema waarmee we werkten bij de godsdienstmomentjes.

-Iedereen hoort erbij en dat toonden we bij het spel : dicht bij elkaar! ( zie foto's )

-We zochten een naam voor onze klas. Het is "de vriendjesclub" geworden.

De naam staat nu op een groot blad met daarbij alle gezichten van de kleuters met hun naam erbij.

-We maakten samen de afspraken en die zijn visueel voorgesteld met pictogrammen

-Iedereen krijgt een lidkaart van " de vriendjesclub".

 Met een duimafdruk op de lidkaart "duimen" we voor een leuke klasgroep waar iedereen zich thuis voelt.

-We leerden het thema-lied : hier ben je welkom zoals je bent!.

- We hebben ook onze eigen clubgroet,die gebruiken we elke morgen in ons lied : "goeiemorgen"

- Dit thema hebben we afgesloten met de opening van onze klas. We deden het heel officieel met het knippen van het lint voor de deur van klas. Iedereen kreeg zijn lidkaart. We hielden een kleine receptie met een hapje en een drankje. We wisselden onze vriendschapsbandjes uit. De kleuters hebben genoten!!!

Wie ben ik en waar ben ik goed in!

De kleuters konden in heel wat activiteiten wat over zichzelf vertellen. Veel van de informatie wordt nu verwerkt in hun kleuter-ID : lievelingseten, haarkleur, kleur van de ogen, huisdier, huis, gezin,.... 

Bij het introduceren van de trotsdoos hadden we het ook over talenten. Naar aanleiding van het boek : "Waar ben jij goed in", konden de kleuters even stilstaan bij wat zij goed kunnen. Deze basis wordt ook gebruikt om de medailles toe te kennen op de kiemmomenten. Dan wordt hun talent even in de kijker gezet.

Verder leerden we nog liedjes en versjes, kunnen we genieten van prentenboeken, werken we in onze Doremi en maken we andere opdrachten, ontdekken we het materiaal, zijn we aan het knutselen, spelen we op het prowise-bord en genieten we vooral van het spelen met elkaar in de klas en op de speelplaats!!!

maandag 9 maart 2020

Lente

Je kan er niet naast kijken : overal duiken de eerste tekenen van de lente op.
Samen met de kleuters gingen we de lente zoeken in de omgeving van de school.
We ontdekten al heel wat, in de klas werd er dan verder ingegaan op....
lentebloemen:
In de klas konden de kleuters de groei en het ontluiken van de volgende lentebloemen volgen: krokus, sneeuwklokje, hyacint, narcis, blauw druifje, sleutelbloem,tulp.
De kleuters schilderen en knutselen bloemen. De bloemen die ze schilderen worden gebruikt voor de bloemenwinkel in de klas. De prijzen van de bloemen variëren van 1 tot 5 euro. De kleuters krijgen 5 euro en mogen daarmee gaan winkelen. Op een speelse manier maken de kleuters verschillende combinaties en gaan ze de hoeveelheid splitsen in 4 en 1 of 3 en 2 of 2,2 en 1,.... Gewoon een bloem kopen van 5 euro kan natuurlijk ook.
De bloemen die ze knutselen zijn voor hun lentetuintje.
bloesems:
de kleuters bewonderden de fruitboom in de boomgaard en de groene speelplaats.
zaadjes :
de kleuters namen verschillende zaadjes waar.
Aan de hand van prenten, verhalen en waarnemingen kwamen ze te weten waar de zaadjes vandaan komen. De zonnebloem en de paardenbloem zijn daar ideale voorbeelden van : de kleuters kennen die bloemen, we hebben die op de groene speelplaats en in de boomgaard.
In de klas hebben we tuinkers gezaaid. De kleuters weten al wat er belangrijk is voor zo'n zaadje als het goed wil kiemen en groeien nl. licht, water, aarde. Wat als de zaadjes een van die elementen niet krijgt, kan het dan nog zo goed groeien. Dit testen we nu uit. In elke opstelling lieten we één element weg. Nu zijn we dit van dag tot dag aan het opvolgen. De kleuters vinden dit heel erg boeiend en gaan dit elke morgen heel nieuwsgierig gaan bekijken.
De kleuters kunnen in hun eigen lentetuintje gras zaaien.
bonen :
Na het sprookje van "Jaak en de bonenstaak" gingen we tellen en hoeveelheden vergelijken met de 5 bonen uit het verhaal.
Na de telspelletjes hebben we één boon samen met wat huishoudpapier in een bokaal gestopt. De boon zit tegen de wand en kan water opzuigen via het huishoudpapier. Zo kunnen ze het kiemen volgen door het glas. 
bloembollen :
De meeste lentebloemen in de klas groeien uit een bloembol. Aan de hand van een tekenverhaal zien de kleuters hoe die bloemen elk jaar opnieuw uit de bloembol groeien. De bloembollen op de groene speelplaats staan samen in een klein perceeltje. Dat bekeken we vandaag : we ontdekten al krokussen, narcissen en de tulpen komen ook al piepen.

De kleuters kunnen op het prowise-bord aan de slag met:
bloembollen tellen
namen van de bloemen : woordstukjes klappen en tellen
eendjes tellen
de juiste weg maken zodat de bij naar de bloem kan,...
.
Morgen spelen we nog heel wat taalspelletjes op het prowise-bord : woorden met een bepaald kopje zoeken, rijmen, het juiste woord zoeken, ....

Morgen gaan we ook naar Rollebolle. Daar kijken we allemaal naar uit!




maandag 17 februari 2020

Dino's

Op een morgen lag er een vreemd ei in de klas. Niemand kon zeggen van elk dier dit ei kon zijn. Na het bekijken van heel wat foto's van eieren waarbij we iedere keer het juiste dier konden associëren kwamen we tot de conclusie dat het wel een ei van een dino kon zijn. Toen we het ei openden zat er ook een kleine dino in! Geraden!
De kleuters wisten al heel wat aan te brengen bij de brainstorm. Dit is toch wel een thema waar een heleboel kleuters van de klas toch laaiend enthousiast over zijn.
De kleuters mochten zelf spullen meebrengen ivm het thema en de kleuters brachten al volop boeken, dino's en verkleedmateriaal mee. Met de dino's kunnen de kleuters spelen in de bouwhoek. Ze kunnen zich daar volledig inleven in hun fantasiespel.
In de klas hadden we het dan verder over :

de verschillende soorten dino's : dino's op het land, in de lucht, in het water
vlees en plantenetende dino's: we vergeleken het gebit van de 2 soorten

de kenmerken van de dino's:
hoe passen ze zich aan om zich te verdedigen, te jagen, te eten, ....

de kleuters boetseren dino's ( er hoort ook een liedje bij!)

de kleuters tekenen dino's aan de hand van stappenplannen

we maken de opdrachten uit Doremi
- woord : DINO zoeken , letters verbinden
- meten: de kleuters tekenen de passende staart voor elke dino. ( bv 3 blokjes lang,...)
- skelet tekenen , kleurplaat inkleuren

Naar aanleiding van een gesprek over het opgraven van dino's mogen de kleuters  zelf aan de slag om een gipsafdruk van een dino-skelet te maken. De kleuters duwen een skelet in het vochtige zand, daarna gieten het gips-mengsel in de afdruk.. Als het gips hard geworden is kunnen ze het zand er af borstelen en ontdekken ze zoals echte archeologen een dino-skelet!

We bekijken docu-filmpjes over dino's.( Misschien bekijken we ook wel een animatiefilm!)
We hebben in de klas ook heel wat docu-boeken. De kleuters zijn er gek op.

Een lied over de dinosaurus mag natuurlijk ook niet ontbreken.

We zullen het ook nog hebben over het uitsterven van dino's. Wat is er precies gebeurd, wat waren de gevolgen voor de dino's.

Naast het thema van de dino's hebben we ook aandacht voor de week tegen pesten.
Ik werk in de godsdienstmomenten het thema : "als stenen botsen" uit.
De kleuters praten over ruzie maken, pijn doen, pesten aan de hand van prenten, verhalen.
We proberen oplossingen te zoeken en toe te passen om ruzie op een juiste manier op te lossen. Via een prentenboek kan ik aantonen dat pesten heel erg is en dat je daar iets kan aan doen,( met de hulp van een volwassene!).

We sluiten de week af met een kiemmoment en dan is het VAKANTIE !

                                                                                      



maandag 3 februari 2020

5 zintuigen op een rij

Na al die feesten : grootoudersfeest en het afscheidsfeest voor juf Vivi , valt alles weer wat op z'n plooi en kunnen we weer gewoon een thema uitwerken.
Na het waarnemen van het gezicht aan de hand van een versje konden we beginnen met het eerste zintuig.
1 ik zie, ik zie wat jij niet ziet ....  kijken met m'n ogen
- waarnemen van de ogen, delen van de ogen 
- ogen tekenen
- doel en de werking van de ogen bespreken en illustreren aan de hand van docu-boekjes.
- ontdektafel met heel wat materiaal waarmee de kleuters volop kunnen experimenteren:
  spiegels( spiegelbeeld, symmetrie) , kaleidoscoop, visuo, deeltjes van een geheel zien en herkennen, vergrootglazen,optische illusies, ....
- voorwerpen bekijken vanuit verschillende oogpunten en associëren
- knutselen van een thaumatroop : 2 tekeningen op voor en achterkant van een cirkel, als je die cirkel heel snel ronddraait, lijken die 2 tekeningen te versmelten tot 1.
- kleuters kunnen ook aan de slag met calqueerpapier. Ze tekenen een onzichtbare tekening  met een houten pen,op het bovenste blad, maar op het blad onder het calqueerpapier is hun tekening heel duidelijk te zien.
- toverschilderen. De kleuters tekenen met witte wasco, daarna schilderen ze die over met ecoline. hun tekening wordt zo heel goed zichtbaar.
- taalspel : de oo van oog.

Wat als je niet goed kunt zien
-waarnemen van lenzen , bril
- de kleuters die een bril dragen in de klas konden hun eigen ervaringen vertellen.
- docu-filmpjes en boeken over het onderzoek bij de oogarts, het kiezen van een bril bij de opticien, het bestellen en het aanpassen van de glazen voor de bril, het dragen van een bril.


Wat als je niet kunt zien : blind zijn
-kleuters proberen opdrachten uit te voeren zonder dat ze iets zien.
 ze ontdekken dat ze daarbij andere zintuigen extra goed moeten gebruiken zoals voelen, horen, ruiken, proeven;
- een docu-filmpje over blind zijn, een blindengeleidehond.
-waarnemen van Braille , kleuters kunnen zelf kunnen naam in Braille maken aan de hand van het braille-alfabet. We maken het reliëf door met een priknaald op de juiste plaatsjes te prikken.Kleuters kunnen zo hun naam voelen.

2 Wat ruik ik .... ruiken met m'n neus
-waarnemen van de neus
-wat doe je wel en niet met je neus. Dit vonden de kleuters heel grappig.
- lekkere geuren en ... vieze geurtjes. Dit vonden ze nog grappiger.
- doel en de werking van de neus bespreken en illustreren aan de hand van docu-boekjes.
- verder werd hun reukorgaan getest met een spel waarbij ze geuren konden opsnuiven en raden wat er in het potje steekt. 
- we knutselen een geurzakje

3 Hoor je wat ik doe ......horen met je oren
- waarnemen van de oren
- delen en doel van de oren bespreken, werking bespreken en illustreren met docu-boekjes.
- geluiden beluisteren en kunnen benoemen
- een geluidenverhaal maken en opnemen, daarna nog eens beluisteren.
- verschillende schuddoosjes die verschillende geluiden produceren beluisteren en de identieke eruit halen door goed te luisteren.
- een prentenboek op CD, samen beluisteren
- oren beschermen tegen harde geluiden
- hoe kan je beter iets beluisteren : oortjes, koptelefoon

wat als je niet goed kunt horen
- gesprek over hoorapparaten

wat als je niet kunt horen : doof zijn
- gebarentaal
- docu-filmpje over doof zijn.

4 Ik keek onder je neus en weet je wat ik vond ....een mond
- waarnemen van de mond
- doel en mogelijkheden bespreken
-proefspel met verschillende smaken zoals zoet, zuur, bitter, zout
-blaasvoetbal, pluimpjes blazen, visjes opzuigen met rietjes,...
  

5 Handen zijn handig
-tastspelletjes
-voellotto
-vingerversjes en -liedjes
- vingerpoppenspel ( gezichtjes op de vingers tekenen)
- spelen rond links en rechts / gezelschapsspel "Lisa en Rex".






zondag 12 januari 2020

Licht en donker

De dagen zijn nog kort en de nachten lang, een thema zoals "licht en donker" is nu wel passend. Het is nog vrijwel donker als de kleuters naar school komen en het wordt ook 's avonds vrij vlug donker. Bij een brainstorm kwamen heel wat ideeën naar boven en die werken we nu uit :
natuurlijk licht 
we hadden het over de maan, de zon en de sterren. Wat geeft licht en wat niet!
Hoe komt het dat het dag of nacht is. Dit demonstreerde ik aan de hand van een lamp en een wereldbol. De kleuters konden heel goed volgen en begrepen waarom het op de ene plaats op de wereld dag is en op een andere plaats nacht. Ze begrepen ook het afwisselende patroon van dag en nacht, licht en donker (Dit allemaal op kleuterniveau natuurlijk!)
de kleuters knutselen een mobile met aan de ene kant de maan en aan de andere kant de zon.
kunstmatig licht
We bekeken heel wat verschillende soorten lichtbronnen : licht in de klas,zaklampen, nachtlampen, hoofdlamp,fietslichten, glow in de dark-sticks, theelichtjes,kaarsen,....
Daarbij bekeken we hoe ze precies werken : elektriciteit, batterijen , zelf aangedreven,....
slapen
We hadden het over slaaprituelen, verschillende soorten bedden, slaapkledij,...
Soms kan je niet slapen. De kleuters vertelden hun eigen ervaringen. We bekeken ook
 leuke filmpjes over "niet kunnen slapen ' van Bert en Ernie van Sesamstraat. 
We telden zelf schaapjes en splitsen op een speelse manier de hoeveelheid 5. Verder
telden we er 1 meer, of minder of vulden we aan tot een bepaald aantal.
dag en nacht : 
we bekeken  een praatplaat over dag en nacht en konden duidelijk de verschillen, gelijkenissen verwoorden. We konden ook de gevolgen bespreken van wat er overdag gebeurde bij de prent over de nacht.
nachtwerk
Sommige mensen moeten ook 's nachts werken. De kleuters vertellen over beroepen waarbij nachtwerk ook nodig is.
nachtdieren
Sommige dieren verkiezen de nacht boven de dag om actief te zijn. We bekijken daarbij filmpjes via de beeldbank; We zien hoe ze zich aanpassen aan het nachtleven;
dromen
Als we slapen dromen we. De kleuters kunnen vertellen over hun mooiste, engste, gekste of grappigste droom.
We knutselen een dromenvanger en daarbij krijgen de kleuters de uitleg over de oorsprong en de betekenis mee.
Verder kunnen ze op papier onvolledige dromenvangers afwerken.
licht en donker
De kleuters mogen in kleine groepjes in een donkere ruimte gaan experimenteren met licht en donker. Ze experimenteren met schaduwen , schimmenspel,....
In de klas kunnen de kleuters ook experimenteren rond licht en donker in het halletje naast de klas. ik kan dit helemaal verduisteren en daar kunnen de kleuters volop in spelen.