Pagina's

maandag 19 oktober 2020

Herfst

We merken het al een tijdje dat de herfst is aangebroken. Bij de aanvang van dit thema lieten we dan ook de kleuters even stilstaan bij wat er in de natuur allemaal aan het gebeuren is bij de planten en de dieren.

Herfstbladeren

We bekijken de kleuren van de afgevallen bladeren. Ik probeer ook duidelijk te maken aan de hand van een tekenverhaal hoe het komt dat de blaadjes verkleuren en afvallen.

De kleuters tekenen herfstbladeren en schilderen de bladeren met herfstkleuren door verschillende kleuren te combineren in een matrix-systeem. ( combineren van 2 kleuren in een rooster).

In de spelletjeshoek ligt een dobbelsteenspel waarbij je zo snel mogelijk al de herfstbladeren een herfstkleurtje geeft.

We oefenen op een speelse manier het schrijfpatroon , de lus, door de herfstbladeren door de lucht de laten dwarrelen. Daarbij maken de kleuters ook een mooie tekening over de herfst.



Herfstvruchten, napjes en bolsters

We vinden van alles op de grond als we gaan wandelen in het bos. Enkele kleuters brachten ook al iets mee naar de klas.

We nemen de herfstvruchten waar: tamme kastanje , wilde kastanje, beukennoot, eikel, hazelnoot, okkernoot. Sommige kleuters noemen de tamme kastanje ook de " rustige " kastanje , het tegengestelde van een wilde kastanje. Het woord " tamme" blijft een moeilijk woord om te onthouden. het is heel grappig om ze zo bezig te horen.

We associƫren elke herfstvrucht met de juiste bolster of napje,....

We bekijken de kringloop van de natuur waarbij we in een docu-boekje het ontkiemen van de eikel volgen en de groei tot een eik met mooie foto's kunnen volgen.

We gebruiken dit materiaal ook in combinatie met roosters namaken, patroonkaarten afwerken, telkaarten.

We maken ook een knutselwerkje met beukennootjes.

Dieren in de herfst

We bekijken heel wat foto's en prenten over de dieren in het bos. We hebben het over hun typische kenmerken ivm met uitzicht, leefwijze,...

Daarbij staan we stil bij de dieren die zich aanpassen in de herfst  om zich voor te bereiden op de winter. We bekijken filmpjes, docu-boeken en de kleuters kunnen hun kennis en weetjes aan elkaar doorgeven.

We volgen de eekhoorn bij het verzamelen van noten voor de wintervoorraad. Dit doe ik aan de hand van een poppenspel. Achteraf krijgen de kleuters een soort doolhof waarbij ze aan de hand van een code de weg moeten vinden naar de wintervoorraad. 

Bij het gezelschapsspel " wintervoorraad " proberen de kleuters hun noten zo vlug mogelijk in de mandjes te krijgen. Nu en dan komt de eekhoorn een noot uit de mandjes pakken, dan moeten ze weer herbeginnen!

Verder hebben we het ook nog over de dieren die zich voorbereiden op hun winterslaap en de trekvogels die gaan overwinteren in warmere landen.

Als het weer meezit, gaan we vrijdag wandelen. We gaan alles "live" ontdekken over de herfstvruchten, de herfstbladeren en misschien ook de dieren. Dan kunnen we volop genieten van wat de herfst ons te bieden heeft!!!!