Pagina's

zondag 16 december 2018

Kerstmis

Tijd voor heel wat sfeer en lichtjes, lichtjes, lichtjes !
Bij het brainstormen konden de kleuters al heel wat elementen aanbrengen die "Kerstmis "maken. Elk element wordt in een paar activiteiten gegoten met heel wat inbreng van de kleuters. 
De kleuters luisteren ook elke dag weer naar een stukje uit "O Denneboom" .Daarin volgen ze de avonturen van Mieke en Wouter. En ja hoor, er komen weer heel grappige stukjes in voor. Als je dus weer iets raars hoort, het komt waarschijnlijk uit dit boek!
kerstboom  met slingers, kerstballen, lichtjes
-de kleuters versierden de kerstboom in de klas met een leuk liedje erbij : "en van je tingelingeling, ik heb een doos wat zit erin". het is een lied waarin er telkens iets bijkomt : van een rode bal tot een witte vlok. De kleuters vinden dit een heel leuk lied en zingen dit vaak.
-slingers werden gemeten en zo waren we speels bezig met begrippen ivm lengte.
-kleuters maken een mini-kerstboompje in een bokaaltje. ze rijgen met wollen draad en versieren hun boompje met parels, sterren,... Daarbij knutselen ze nog een aantal pakjes.
-met plasticine versieren ze de afbeelding van een kerstboom.
- met de kerstballen kan je tellen, groepjes maken , aantallen splitsen, vermeerderen, verminderen,.... spelen me rangorde,....
- de kleuters maken met strijkparels een figuurtje om in de kerstboom te hangen.
kerststal
- de advent wordt voorgesteld door een sterrenhemel met 4 grote sterren. De weg van de ene ster naar de andere wordt gemaakt met kleine sterren. De kleuters mogen elke dag een ster prikken en zo komen we steeds dichter bij Kerstmis, komt er ook telkens meer licht. De kleuters vinden dit een zalig moment en genieten van de sfeer, de muziek, de liedjes.
-de kleuters luisteren elke dag naar een stukje van het kerstverhaal.
- de kleuters zetten de figuren bij de kerststal en bouwen elke dag een stukje mee aan het verhaal.
- we bezoeken ook de kerststal in de kerk.
kerstmarkt
-we bekijken foto's over de kerstmarkt en kleuters vertellen hun ervaringen.
-we hebben een kraampje in de klas waar kleuters kerstversieringen en kaartjes kunnen kopen. De kleuters versieren daarmee het kleine kerstboompje in de poppenhoek.
Ze maken het echt gezellig.
-we leren het passende lied uit Doremi.
-in hun Doremi zitten er heel wat opdrachten over de kerstmarkt. De kleuters kunnen bij heel wat opdrachten aan de slag met stickers en dat vinden ze weer heel leuk om te doen.
pakjes
we staan even stil bij het geven van pakjes aan elkaar. Het hoeft niet altijd heel duur of groot te zijn . Iets kleins en zelfgemaakt kan ook heel leuk zijn. Als het maar met liefde gegeven wordt.
-we spelen geheugenspelletjes met pakjes.
nieuwjaar
we knutselen een nieuwjaarsbrief in goud en zilver.De cijfers knallen het nieuwe jaar tegemoet. Het versje leren we volgende week;
we sluiten deze gezellige periode af met het Kiemmoment en een "klein" kerstfeestje in de klas!

woensdag 28 november 2018

Sinterklaas en Zwarte Piet

De kleuters zijn niet meer te houden . Ze doen hun mond open en de woorden : Sint en Piet komen uit hun mond, of een variatie daarop.
Al toeterend kwam de stoomboot onze klas binnen en het feest kon beginnen.
In heel wat activiteiten en met heel wat materiaal maken de kleuters kennis met alles wat met het sinterklaasgebeuren te maken heeft. Volg maar mee !
de stoomboot:
-op het bord hangt een grote kijkplaat en de kleuters kregen daarbij een opdracht van letterpiet om elke dag 5 woorden te zoeken met als kopje de S van Sinterklaas. Elke dag merken we dat letterpiet langs is gekomen en dan schrijft hij iets op de lijst en krijgen we een stempeltje. Er volgt nog een verrassing als de opdracht is afgelopen.
- de kleuters hielpen de boot inladen en brachten de pakjes naar de juiste laadruimtes. Maar hier en daar waren de cijfers verdwenen en moesten de kleuters nadenken over wat komt er voor 5 , na 7 , tussen 2 en 4,....
Sinterklaas en Zwarte Piet:
- waarneming : hoe zien ze eruit, hoe benoemen we hun typische kledij.
- de kleuters maken heel wat tekeningen over Sinterklaas en Zwarte Piet.
- de verkleedhoek is nu volledig in thema. De mini-sinterklaas en mini-pieten gaan  op bezoek in de poppenhoek waar de kleuters die daar spelen zich al helemaal voorbereiden op de komst van de Sint : schoen klaar zetten, een lekker gerecht klaar maken, liedjes oefenen,... Het is superleuk om ze bezig te zien en te horen !
- we knutselen Klimpiet die we op de schoorsteen laten klimmen bovenop het dak.
- we spelen op het prowise-bord het spel van digi-piet. Daarbij moeten de kleuters raden voor welk huis Zwarte Piet staat, de getallenrij goed volgen en het passende cijfer aanduiden.
- We volgen ook de avonturen van Mieke en Wouter uit het boek " Dag Sinterklaas"; Elke dag lees ik een stukje voor en er komen hele grappige stukjes in voor. Als je iets hoort van  "Klaas met een smijter" ofzo, dan weet je, het komt uit dit verhaal. Ze lachen zich telkens een breuk met de uitspraken van Wouter.
- we spelen telspelletjes met de pakjespieten
- we leren de geheime code van de pakjespieten en weten zo wat voor stukje speelgoed in elk pakje moet.
- we helpen de pakjespieten pakjes verstoppen in de woonkamer en krijgen daarbij enkel de pictogrammen van onder, op ,links, rechts, achter, tussen,.....
- we beelden het speelgoed uit die Zwarte Piet in de zak stopt. De rest van de klas mag raden
brieven, verlanglijstjes en tekeningen
- de kleuters vertellen over hoe ze hun brief of verlanglijstje maken en natuurlijk over wat ze graag zouden krijgen van de Sint.
Sommige brengen hun verlanglijstje ook eens mee naar de klas om aan iedereen te tonen.
- bij een poppenspel maakten ze voor Zwarte Piet mooie tekeningen zodat hij weer helemaal blij en gelukkig werd en het weer helemaal ziet zitten om Sinterklaas te helpen bij het maken van de speelgoedzakken.
schoen zetten
- kleuters vertellen hoe zij het doen en wat je zeker niet mag vergeten
- we zetten ook nog onze schoen in de klas, misschien komt de Sint al eens langs met wat lekkers !!!

Vandaag kregen we een video-boodschap van Zwarte Piet via het prowise-bord.
Zwarte Piet is alles nog volop aan het leren en hij kreeg van Sinterklaas een heleboel opdrachten die hij heel goed moet afwerken. Als dit allemaal lukt mag hij mee komen met Sinterklaas naar ons feest op 6 december op onze school.
Bij elke opdracht die goed lukt krijgt hij een deeltje van het mooie Pieten-kostuum
Zo kan hij z'n broek, jas, kraag,muts met pluim, speelgoedzak,... verdienen.
We konden de eerste opdracht al bekijken : pakjes in de schoorsteen gooien.
Daar bracht hij niets van terecht; Dus morgen gaan wij dit eens goed tonen hoe dat moet. We filmen dit en sturen dit door naar Zwarte Piet en dan wachten we verder af !!!!


maandag 12 november 2018

puntje , puntje, puntje,....

Een thema waar we van punten overstappen naar lijnen en van lijnen naar vormen. We
startten met het boek : " de stip " waarin een stip het begin is van een hele reeks kunstwerken.
punten
De kleuters maken hun eigen stippentekening waarin alleen stippen toegelaten worden, geen enkele lijn.
we zoeken de weg door een pijlencode te volgen en de weg te vormen van puntje naar puntje.
lijnen
Punten heel dicht bij elkaar maken lijnen, en lijnen daar zijn we in de klas volop mee bezig bij het oefenen van de schrijfpatronen.
-De kleuters decoreren een kader met verschillende lijnen zoals een lijn met lussen, een golvende lijn, een zigzaglijn,...
Ze kunnen vrij aan de  slag of maken een patroon.
- ze maken oefenblaadjes van Nijntje waarbij de verschillende schrijfpatronen speels geoefend worden.
- de lijnmachines veranderen de kleur of de soort lijn of veranderen helemaal niets.
De kleuters tekenen lijnen die door de machines gaan en tekenen wat er aan de andere kant uitkomt. Ze moeten vooral de pictogrammen heel goed lezen.
- het prentenboek :"Het paarse krijtje" toont hoe je een hele fantasiewereld kan tekenen met één enkele lijn.
- In de schrijfdans oefenen en leren de kleuters via bewegingen, muziek de schrijfpatronen.   Als apotheose worden al die lijnen verzameld in een mooie mandala.Het begint met een punt en daarrond tekenen we telkens een andere lijn, in een andere kleur op een ander stukje muziek. De kleuters zien hun mandala groeien !!!
- Bij het spel "kat en muis" ( een smartgame) moeten de kleuters weggetjes maken tussen de gevraagde dieren, voorwerpen. De wegen moet telkens doorlopen. Elke opdracht wordt weer een stukje moeilijker.
vormen
lijnen maken vormen : cirkel , vierkant, driehoek, rechthoek
Bij elke vorm zoeken we de typische kenmerken. We zoeken de vormen in de klas en fantaseren bij elke vorm wat we er zouden kunnen van maken. bv : een cirkel : gezicht, zon, uurwerk,...
-we spelen met de logiblokken en zoeken blokken met de juiste eigenschappen : groot of klein/ dik of dun/ juiste vorm en de juiste kleur. De kleuters krijgen daarbij een heleboel opdrachtkaartjes.
- we maken kettingen af door het patroon met de verschillende vormen te volgen en af te werken
- nieuwe gezelschapsspelen : onderuit/voel de vorm/ dobbelsteenspel : vorm en kleur.
- we maken figuren met de tangram-vormen . Daarbij gebruik ik het leuke prentenboek " tangram-cat ". We kunnen online ook tangram-figuren maken en we hebben in de klas ook opdrachtkaarten daarrond.
- kleuters kunnen met heel wat materiaal ivm vormen spelen en experimenteren.
-tekenkunstjes met vormen: de kleuters kunnen vormen omlijnen en via stappenplannen hele mooie figuren samenstellen.
- we maken een leuke compositie met de vorm-mannetjes. Dit wordt een kunstwerkje voor
 het kader dat we al gedecoreerd hebben.
- we bouwen bouwwerken na met kubussen bij de verti-blocks. Daarbij bekijken we alles  in  3D. Ik heb ook een spel gevonden online waarbij we dit ook eens kunnen proberen
- we nemen vormen in 3D waar : bol, kubus , balk, piramide. De vormendoos uit de lagere school komt daarbij goed van pas.

zondag 21 oktober 2018

Platvoetje

Halloween komt eraan, daar kan je niet omheen.
in dit thema werk ik het prentenboek "Platvoetje" uit. 
Platvoetje is een heks die niet zo goed kan toveren. Bij elke toverspreuk die mislukt worden haar voeten groter. Daardoor krijgt ze die bijnaam "Platvoetje" en de heksen lachen haar uit. Platvoetje vlucht naar de mensenwereld en maakt kennis met Nikki. Nikki heeft ook iets wat niet zo leuk is : grote oren.De andere kinderen lachen haar ook uit en zeggen lelijke dingen. Nikki vindt die grote voeten van Platvoetje prachtig en maakt ze nog mooier. Platvoetje wordt er heel blij van en voelt de toverspreuken terugkeren. Na wat proberen tovert ze een draakje, die brengt haar terug naar het heksenbos. maar niet voordat ze Nikki een cadeautje gegeven heeft. Ze geeft heksenzoenen op die grote oren en daardoor kan Nikki er mee vliegen. Er volgt nog een uitnodiging van Platvoetje voor Nikki met de vraag of ze eens op bezoek komt naar het heksenbos. Ik denk dat ze dit wel zal doen....
De klas zit al helemaal in de sfeer van het griezelfeest. In de kijkkast vliegen heksen op hun bezem en zie je spinnen en enge spinnenwebben. Er zweven spookjes door de lucht en de pompoenen mogen natuurlijk niet ontbreken.
Bij de start van het thema kwam de heks langs en die startte het thema samen met de kleuters met een brainstorm over het thema. De verschillende elementen komen terug in de activiteiten.
heksen :
- waarnemen van een heks 
  gesprek over de kenmerken en eigenaardigheden van de heks!
- de lievelingsdieren van de heks :
  we hebben het allerkleinste huisdier van de heks in onze klas : een spin
  we hebben die al volop waargenomen en bestudeerd. Er was er toch eentje van de klas     die dacht dat ik een tarantula zou meegebracht hebben, die had de wildste ideeën. 
 Grappig!
- ze krijgen heel wat opdrachten van Platvoetje om het attest van heks te bekomen
  zoals 1  een mooi spinnenweb tekenen
            2  elke spin 8 poten geven
            3  goede toverspreuken verzinnen die juist rijmen
            4  platvoetje knutselen met een mooie gevouwen jurk
            5  de schoenen van Platvoetje versieren
            6 we maken iets klaar in de toverketel en de kleuters moeten helpen met de 
               toverspreuk.
- ik breng het gezelschapsspel aan : 1,2,3... heksen op een bezem.
- in de godsdiensmomentjes waarin het prentenboek ook gebruikt wordt gaat het over de mooie en minder mooie kanten bij onszelf. We hebben daar gesprekjes over en proberen bij iedereen het goed en mooie te zien zowel aan de buitenkant maar vooral vanbinnen. Ook de boodschap van dat iedereen goed is zoals hij is, is ook belangrijk. Natuurlijk wordt het pesten en uitlachen ook even aangekaart.
-  lied : 6 heksen , ...ze proeven van hun brouwsel en telkens verdwijnt er eentje.
   de soep is nog niet goed, dus doen ze er nog iets bij, wat denk van je van ...een verse regenworm, een groene snottebel, wrattenschraapsel, ,een paar  konijnenkeuteltjes, een beetje voetschimmel !!!!!
- we leren een heksendans !

pompoenen:
we nemen de pompoen waar ( binnen en buitenkant )
we maken van een pompoen een griezelpompoen
de heks maakt voor ons pompoensoep klaar ( met of zonder ....)
Daarna gaan we proeven ......!

woensdag 10 oktober 2018

Herfst

Al voelt het niet zo aan , de herfst is al een tijdje bezig en dat merk je wel aan wat er buiten in de natuur te zien is:
herfstbladeren
- we nemen herfstbladeren waar : de herfstkleuren, de vorm , de rand, de nerven.
- in een matrix-rooster combineren de kleuters 2 herfstkleuren en schilderen elk blad in de juiste kleur.
- via een verhaal komen de kleuters te weten waarom de bladeren afvallen in de herfst.
- herfstbladeren tellen en ass. met het juiste cijfer.
- dobbelsteenspel met herfstbladeren.
- groepjes maken van 4 bladeren.

herfstvruchten:
- de kleuters ontdekken de herfstvruchten in de tastdoos en raden wat ze voelen.
- we maken de juiste ass. met bolster, napje of dopje.
- waarnemen van een ontkiemende eikel : de kleuters weten wat er kan gebeuren met de herfstvruchten die in de grond terecht komen. Ze kunnen ontkiemen en uitgroeien tot een boom. Dit werd heel mooi geïllustreerd met een mooi prentenboek.
- spelen met herfstvruchten : roosters naleggen, telkaartjes lezen en evenveel herfstvruchten leggen, patroonkaarten namaken.
- we maken een knutselwerk met beukennootjes.

weer in de herfst :
- de wind blaast de bladeren van de bomen en de blaadjes dwarrelden door de lucht.
  We oefenen speels het schrijfpatroon: de lus.

dieren in de herfst
- we verkennen de leefgewoontes van een paar dieren die zich voorbereiden op de winter
zoals de eekhoorn en de egel.
- de kleuters bekeken een poppenspel over het verzamelen van een wintervoorraad.
- een leuk lied " alle dieren van het donkere bos werken er vlijtig op los,..." In het lied staan de spin, eekhoorn en egel centraal.
- een herfstbundel met heel wat opdrachten zoals :  een zoek- en telplaat, letters van woorden inkleuren, een soort doolhof met een code, speels wat schrijfpatronen oefenen,eikels verdelen,...
- gezelschapsspel " wintervoorraad" . Bij dit spel moet je zo snel mogelijk je noten verzamelen, maar pas op, de eekhoorn kan er wel eentje wegnemen als je op z'n vakje terecht komt. 
- speels tellen, aantallen vergelijken , aanvullen, met de eekhoorn en de egel.
- taalspelen : woorden opmerken en rijmen.
- een gesprek over hoe de dieren zich voorbereiden op de winter : een plaats zoeken voor de winterslaap, een dikkere vacht krijgen, vogels vertrekken naar warmere streken, een wintervoorraad aanleggen,...
-schrijfspelletjes bij de egel met een superleuk versje.
- we bekijken ook wat filmpjes over dieren in de herfst.
  

zaterdag 6 oktober 2018

groen, groen , groen,... peren geef ik soms een zoen !

Na al die waarnemingen tijd voor iets anders :
de fruitwinkel
In een poppenspel bracht Loes , de klaspop,   de fruitwinkel in de kijker.
Loes speelde met haar vriend Simon "winkeltje" en toonde hoe je met een boodschappenlijstje  boodschappen kan doen. Simon kon precies aflezen wat hij moest kopen en Loes kon ook heel duidelijk vertellen wat hij daarvoor moest betalen.
Ondertussen bracht ze ook speels een versje aan.
De winkel in de klas is nu een fruitwinkel en de kleuters gaan met hun boodschappenlijstje fruit kopen. Ze vinden dit wel leuk om te doen en leven zich helemaal in , in hun rol van koper, verkoper.
fruit wegen :
intussen hadden we in de klas al heel wat fruit liggen en dit is natuurlijk ideaal voor deze activiteit. de kleuters kozen 2 stukken fruit uit en wogen die op de hand. Ze gaven aan wat het zwaarst, lichtst weegt en toonden daarbij  welke schaal er naar beneden, naar boven zou gaan.
Op een bord werd er met tekeningen en pictogrammen bijgehouden wat het resultaat was.
De weegschaal staat nu in de fruitwinkel.
fruit persen
Bij deze activiteit werd de focus even op de techniek gelegd. De kleuters moesten het doel van de delen van de fruitpers uitleggen en daarbij moesten ze ook trachten uit te vinden hoe je zoiets aan het werk krijgt. Ze wisten dat je elektriciteit nodig had, een stopcontact. Het was wel nog even zoeken naar de kabel en de stekker want die zat verborgen achter een luikje onderaan de machine. Na al dat uitproberen en uitzoeken konden we dan eindelijk een paar sinaasappels persen en konden we proeven van versgeperst sinaasappelsap .
Lekker ! Daarna mochten de kleuters nog andere fruitsappen proeven en raden van welk fruit dit komt.Zo proefden we nog appelsap, ananassap en druivensap. Bij dat laatste waren ze al aan het verkondigen dat ze wijn gingen proeven !!!

donderdag 27 september 2018

Fruit

Naar aanleiding van de MOS-markt waar we gezonde producten verkopen voor het goede doel werken we in de klas ook een gezond thema uit : fruit.
We hebben al heel wat fruit waargenomen en bij ieder stuk fruit proberen we dit nog wat uit te breiden met een aantal activiteiten.
waarnemen van appel en peer
-waarnemen van de binnen- en buitenkant. Natuurlijk ook even proeven.
-met klein materiaal maken we een kleine boomgaard na waar de kleuters bepaalde situaties nabouwen en elkaar ook opdrachten geven. daarbij worden de begrippen rond ruimte intens geoefend ( links, rechts, achter, voor, tussen , bij de 2de ,... boom,... )
-de kleuters verzinnen een verhaal ik teken de elementen op de juiste plaats , volgens de aanwijzingen van de kleuters. Bij een tekendictee tekenen de kleuters de elementen op de juiste plaats.
- gezelschapsspelletjes : appels plukken, appeltje pluk , appels en peren
- telspelletjes : appels bijtekenen of schrappen om het gevraagde aantal te bekomen
                        fruitschalen met het meeste of het minste fruit in de juiste kleur inkleuren
                        1 stukje fruit meer of minder inkleuren
                         appels plukken en verdelen over 3 bakjes
appelwormpjes :
 -een poppenspel waarbij de heks zich omtovert tot een appelwormpje om                              zo een appel te kunnen bemachtigen. De appel is een cadeau voor de prinses en die mag de heks zeker niet pakken krijgen !!! Vraag maar eens hoe het is afgelopen!
- een paar leuke versjes
- een paar leuke spelletjes zoals "rupsje rijg" en "wormpjes in de boom"
smoothie :
Voor de MOS- markt maakten we een smoothie met banaan, peer en fruitsap.
De kleuters volgden aandachtig de verschillende stappen en ze mochten natuurlijk ook eens proeven!
fruit met pit
Waarnemen van fruit met opvallende pitten zoals de pruim, perzik en de mango.
Daarbij werd via een docu-boek het doel van de pitten in het fruit duidelijk naar voor gebracht.
Mandarijn en z'n familie
In een poppenspel 'de verjaardag van Mandarijn'  werden de citrusvruchten voorgesteld en de kleuters konden de stukken fruit vergelijken qua structuur, schil,... Het proeven mocht natuurlijk ook niet ontbreken. ik heb bij het proeven heel wat grimassen gezien. Vooral bij het proeven van citroen en pompelmoes. Ze vonden het wel heel leuk;
Druiven
De kleuters konden de speciale groeiwijze waarnemen : een tros.
Bij het bekijken van foto's konden de kleuters zien hoe en waar de druiven precies groeien.
Verder zijn de kleuters in de klas ook nog met heel wat bezig zoals;;
het individueel verwerken van de tel-opdrachten
stempelen van woorden binnen het thema
knutselen van fruitboom
plaatjes chronologisch rangschikken
gezelschapsspelen spelen,...


maandag 10 september 2018

Welkom in de 3de kleuterklas

Wat vliegt de tijd, we zijn al bezig met week 2. Intussen zijn de kleuters het al wat gewoon in de klas en weten ze intussen hoe alles hier in z'n werk gaat.
De kleuters hebben intussen hun eigen symbool en die hangen mooi ingekleurd al bij hun kapstok en op het opdrachten-bord.
Op een speelse manier maakten ze kennis met hoekjes, het materiaal en het thema : naar de nieuwe klas.
Een mini-schooltas werd bij elke klas. activiteit gevuld met wat materiaal waarmee we een spelletje konden spelen. De schooltas werd doorgegeven zoals je dit doet bij muzikaal pak. Bij het stoppen van de muziek mocht een kleuter een voorwerp uit de schooltas halen en speelden we een spelletje :
-auto uit de bouwhoek : groepjes maken van 3
-voorwerpen uit de poppenhoek : wat ontbreekt bij elk groepje
-voorwerpen uit de verkleedhoek : kleuters verkleden en speels omgaan met tellen en rangorde : 1ste,3de,...
-vingerpopjes : splitsen van 4 
-bouwblokken en poppetjes : poppetjes in de klas , aanvullen of verminderen tot een bepaald aantal.
-magneetbord : luisterspel :hoeveel magneten zet ik op het bord
-rijmclowntjes : rijmen
-kijkplaat : wat hoort er niet bij en waarom ?
-bouwblokjes : spelletje "torentje Bussekruit " en blokken ass; bij het juiste bouwwerk.
-naamkaartjes : voorwerpen ass. bij de juiste kleuter, namen vergelijken
....
Een paar van die spelletjes worden ook verwerkt in een individuele opdracht.
Naast de werkjes zijn de kleuters ook al heel creatief bezig geweest.
Ze maakten hun eigen kaft en daarbij een mooie tekening voor hun heen-en weerschrift. Ze knutselen nu een kleuter met een schooltas op de rug. De basis is hetzelfde, het afwerken doet ieder op z'n eigen manier.
Verder zijn er ook de vaste momenten waar ze schrijfdans of ICT krijgen,turnen of kunnen puzzelen. 
Op vrijdag wordt er ook samengewerkt met de 2de kleuterklas.
In de godsdienstmomentjes werk ik met het thema "welkom in de club".
De kleuters toonden bij het spel : "dicht bij elkaar" dat ze hun best doen om vriendjes van elkaar te zijn. ( zie foto ) . Ze zochten ook een naam voor hun klas : de smiley-klas. 
Daarbij maakten we ook afspraken over wat wel en niet kan in de klas. Iedere kleuter krijgt ook z'n eigen lidkaart met naam, foto, smiley en een duimafdruk ( duimen voor een leuke klas).
Nu zijn we bezig met het bedenken van een groet die we elke morgen kunnen toepassen bij het zingen van het goeiemorgen-lied.
Verder staat de boekenkast vol mooie prentboeken en Snoet de klaspop kiest er elke dag eentje uit om de dag af te sluiten. Ik bracht ook al een paar leuke liedjes aan.
Er valt heel wat te beleven in de nieuwe klas!!!!





Hier zijn we dan !





dinsdag 26 juni 2018

Eiland

Het bord in onze onthaalhoek lijkt nu op een grote zee met een heleboel eilanden.
Die eilanden hebben een speciale vorm en verwijzen naar iets. Er is een eiland dat de vorm heeft van een boek, een ander heeft de vorm van een schommel, een bezem, een tv, een muzieknoot, een kroon,....
Met een bootje van papier varen we van het ene eiland naar het andere. 
Aangekomen op het eiland volgt een passende activiteit.
Op het boek-eiland starten we telkens met een prentenboek over een thema
dat past bij de vakantie, daarna volgt een gesprek, wat prentkijken, misschien een filmpje,...
Zo hadden we op boek-eiland de volgende thema's
- vakantie thuis
- uitstapjes : naar het pretpark,...
- de zee
- zomer
- zwemmen
- op reis
- kamperen
feest-eiland : in de vorm van een kroon
daar vierden we alle verjaardagen van de kleuters die jarig zijn in de vakantie
speeleiland : in de vorm van een schommel
we gaan spelen op het speelplein
muziek-eiland : in de vorm van een muzieknoot
met z'n allen naar het Kiemmoment
letter-eiland : in de vorm van de letter e.
we brengen een bezoek aan het 1ste leerjaar.
schrijf-eiland : in de vorm van een potlood
we luisteren naar de verhalen van de koning die wil leren schrijven uit de methode: "ik pen"
sport-eiland : in de vorm van een bal
we gingen voor de laatste keer zwemmen
sportdag vandaag !! in het thema van WK-voetbal. Het was super om ze te zien !
poets-eiland : in de vorm van een bezem
we sorteren het constructie-materiaal van de bouwhoek.
We wassen de poppen en het materiaal van de poppenhoek
we wassen de tafels en de stoelen,....
Diploma-eiland : in de vorm van een baret zoals op de universiteit.
De kleuters studeren af en krijgen hun baret van afgestudeerde kleuter en hun diploma.
We doen dit heel feestelijk met een kleine receptie.
De 3de kleuterklas wordt door de andere kleuters uitgezwaaid.
                          Kippenvelmoment  !!!



dinsdag 5 juni 2018

Later als ik groot ben

later als ik groot ben...
Wat wil ik worden , wat is het beroep dat ik later wil doen ?
Wat voor dingen wil ik zeker doen?
Hoe ziet mijn droomhuis eruit ?
Dit zijn de uitgangspunten bij het thema.

We hadden het over beroepen :
- Wat voor beroep hebben de mama, papa. De meeste kleuters konden dit goed uitleggen.
  Op het prowisebord zochten we passende afbeeldingen bij het beroep om goed te                kunnen uitleggen wat het beroep inhoudt.
- bij een poster over beroepen haalden we de leuke en de minder leuke kanten van elk            beroep naar voor.
-de kleuters moesten de belangrijkste elementen van een beroep naar voor brengen, de anderen  probeerden het beroep te raden.
- de kleuters mochten fantaseren over hun  eigen droomjob. Eén van de kleuters heeft            ambities om superheld te worden. Hij heeft daarna de hele namiddag getraind op het            speelplein. Hij wil vooral kunnen vliegen !!!
- we bekeken een filmpje over beroepen waarbij je een soort superheld bent zoals :                reddingswerker, brandweerman, ...
-lied uit doremi : later als ik groot ben word ik....

Wat wil later zeker doen :
- de kleuters gaan na waarvoor ze al te groot of nog  te klein zijn. ( verhaal Doremi )
-de kleuters vertellen over wat ze later zeker willen doen. Er zaten daar hele wilde plannen   bij ! Ze vonden dit heel leuk om daarover bezig te zijn.

Hoe ziet mijn droomhuis eruit.
.- we schilderen een futuristisch huis met waterverf.
- de kleuters ontwerpen hun eigen droomhuis.
- we bekijken een filmpje over hoe mensen wonen ( verschillende huizen, verschillende culturen,... )
- we proberen de ramen( juiste aantal), deuren op de juiste plaats te tekenen bij een           tekenopdracht.
  
Daarnaast zetten we ook papa even in de kijker ( gesprekjes , prentenboeken,...)  We maken een leuk en handig cadeautje. met een leuke kaart erbij.  Wacht maar af !!!!



dinsdag 22 mei 2018

Verkeer

Vorige week hadden we op school de actie : Sam de verkeersslang.
Bij deze actie wordt het veilig en milieu-vriendelijk naar school gaan benadrukt. Elke dag konden de kleuters stickers verdienen door met de fiets, te voet of al carpoolend naar school te komen. Daarbij kregen ze nog extra stickers door een helm of fluo-jas te dragen. De kleuters waren heel enthousiast en deden heel erg hun best, de ouders deden ook een extra inspanning, waarvoor dank !!!! Vrijdag werden alle resultaten bekeken en iedere klas had z'n doel bereikt.Voor iedereen een pluim dus ! De hele school krijgt daarvoor een dubbele speeltijd ! 
Daardoor leek het wel passend om het thema "verkeer" daarbij te laten aansluiten.
Bij een brainstorm over de straat werden de belangrijkste elementen naar voor gehaald.
De kleuters knutselden vorige week een straat met voetpaden, fietspaden, weg. Ze deden eerst al het schilderwerk. De afwerking doen ze deze week met zebrapad, lijnen op de weg, voertuigen en voetgangers.
Daarna bekeken we de verschillende elementen nog apart.
de fiets
we namen de fiets waar en plaatsten daarbij de elementen die de fiets veilig                maken in het verkeer extra in de kijker. Er kwam ook wat techniek aan te pas. De                  kleuters ontdekten hoe de fiets vooruitgaat door het trappen op de trappers, het draaien van de ketting enz.
Ze bekeken ook de delen en de werking van de remmen en het voorlicht.
In de filmpjes ( beeldbank schooltv) konden de kleuters zien hoe je veilig kan fietsen.
Het zebrapad
Met poppetjes, een straat met zebrapad, voertuigen konden de kleuters demonstreren hoe je de straat moet oversteken. In een spel op het prowise-bord konden ze dit nog eens speels verwerken.
de verkeersborden:
We bekeken de kleur , vorm van de borden en konden de borden in een paar categorieën indelen : gevaarsborden, gebodsborden, verbodsborden. 
De kleuters bekijken daarbij situaties op praatplaten en associëren de passende borden.
verkeerslichten :
Naast de betekenis van de kleuren van de lichten werd er ook wat meer uitleg gegeven over de wisselwerking tussen de lichten voor de voetgangers en de lichten voor het andere verkeer. 
veilig in het verkeer:
de kleuters bekeken praatplaten en haalden situaties aan die veilig of gevaarlijk waren. Bij de gevaarlijke situaties werd nagegaan wat er gevaarlijk was en hoe je het beter kan doen.
Op het prowise-bord konden de kleuters bij een interactieve verkeersplaat de verschillende situaties aanklikken en verbeteren. Daarbij werd heel wat informatie over veilig bezig zijn in het verkeer meegegeven.
vervoersmiddelen:
" alles op wielen" . De kleuters maken een lijst van alle mogelijke vervoersmiddelen.
Bij de auto horen enkele opdrachten ivm ruimte.
* welke auto rijdt er voor , achter een bepaalde auto./passend inkleuren
* volg de weg van de auto en geef die in de rij van 1 tot 10 een passend cijfer
* foto's laten zien van een bepaalde opstelling, foto's ass. bij de juiste opstelling.
  de kleuters kunnen zich in de positie van de fotograaf inleven en vertellen wat ze zien          vanuit een bepaalde positie.
* het parkeerspel : om het vlugst via de lift van een parkeergarage de laatste vrije plaatsen      inpikken. De kleuters nemen kaartjes en laten de lift naar boven op naar beneden gaan tot    ze hun voertuig kunnen parkeren. Wie eerst alle voertuigen heeft kunnen parkeren is            gewonnen.
  Spannend, vooral als je dit in klasverband speelt met 2 groepen tegen elkaar!
Verder nemen we nog de tijd voor leuke liedjes , prentenboeken,filmpjes en spelletjes.


dinsdag 1 mei 2018

Robots

Naar aanleiding van de vormen even een mini-thema ertussen.
Met de vormen die ik met de plasticine maakte (kubus , balken, rollen,...)  maakte ik ( als uitvinder) een robot. Het lied uit Doremi hielp me daarbij . Het lied gaat over de belangrijkste kenmerken van een robot ( een lijf van staal, snoeren, moeren, vijzen, stijve armen, plompe benen, speciale geluiden,.... )
De kleuters konden hun eigen ervaringen kwijt in een kringgesprek en daarna gingen we aan de slag in de klas:
1 in de bouwhoek mochten ze met de verschillende constructiematerialen robots ontwerpen en construeren. Ze kregen een plaats bij de kijkkast.
2 we speelden het robotspel in de klas ( variatie op een ganzebordspel met opdrachten )
3 een beetje techniek werd aangebracht
   * experimenteren met magneten
   * experimenteren met tandwielen 
De kleuters maken een constructie waarin de tandwielen goed in elkaar moeten passen. Het systeem bevat een motor, aangedreven door een batterij en zo kunnen ze de tandwielen laten draaien. Dit vonden ze fantastisch. Ik heb al mooie , leuke creaties gezien.
    * de kleuters ontwerpen hun eigen robot.
      de benen en armen van de robot worden vastgemaakt aan de romp met splitpennen.
      Zo kunnen ze de armen en benen, hoofd laten bewegen.
3 we bekeken filmpjes over een voetbal-robot/ een mest-robot/ een grasmaaier-robot/
en als afsluiter een tekenfilmpje over een op hol geslagen robot. Best grappig.

dinsdag 24 april 2018

van puntje tot lijn tot vorm

Met een klein stipje begon een thema dat steeds maar groeide. Uitgangspunt was het boek : "de stip". 
Stippen heel dicht bij elkaar vormen zoals mieren op een rij een lijn. 
We lieten allerlei lijnen de revue passeren 
punten en lijnen
-de kleuters mochten zich uitleven om een kader te versieren met verschillende lijnen : zigzag, golvend, lussen,...
-We tekenden alleen maar met stippen/ of alleen maar met lijnen
-we zochten de weg in een doolhof door de pijlen te volgen en tekenden de weg van punt naar punt
-we tekenden nog eens de mandala
- we stopten lijnen in de lijnmachines en die veranderden de kleur of de lijn.
- met het denkspel (go-getter) kat en muis zochten de kleuters de juiste weg.
vormen
lijnen maken vormen: cirkel, vierkant, driehoek, rechthoek 
-We gingen van elke vorm de belangrijkste kenmerken na.
-Kleuters zochten de vormen op in hun omgeving
-ze fantaseerden bij elke vorm en maakten er hun eigen voorwerpen mee
-ze kregen opdrachten bij de logi-blokken en combineerden 4 eigenschappen : grootte, dikte, vorm en kleur.
-gezelschapsspelen  :voel de vorm,dobbelsteenspel ( kleur en vorm combineren), onderuit
-tekenkunstjes met vormen : de kleuters konden stappenplannen volgen en figuren ontwerpen door verschillende vormen te omlijnen en te combineren.
-we maakten een origineel kunstwerkje met vorm-mannetjes die hun eigen verhaal brengen.
-we volgden de patronen bij kralenkettingen en werkten die verder af.
- kleuters konden volop experimenteren met specifiek materiaal rond vormen.
- we bekeken de vormen in 3D en maakten met plasticine een balk, rol, bol,kubus, kegel of piramide.