Pagina's

donderdag 29 oktober 2020

Pompoenen

Deze week staat de pompoen in de kijker; Een knipoog naar het feest van Halloween in de vakantie.

Wat deden we allemaal !

- pompoen waarnemen ( binnen- en buitenkant)

- docu-boeken bekijken : aan de hand van mooie foto's de groei van de pompoen kunnen volgen.

- een griezelpompoen maken : we holden de pompoen uit en en gaven de pompoen een gezicht. Een kleuter van de klas bracht een theelichtje mee op batterijen. Zo konden we onze pompoen ook eens uittesten met een lichtje erin.

- pompoenwafeltjes :: Met het pompoenvlees van onze uitgeholde pompoen maakten we vandaag pompoenwafels.

 recept :500 gr pompoen/ 250 gram zelfrijzende bloem/100 gram suiker/ 2 eieren. Bereidingswijze : doe de bloem, suiker in een kom en meng deze. De pompoen in blokjes snijden en fijn mixen. Eieren en pompoen toevoegen en alles mengen. Bakken in heet wafelijzer.( Ik heb wat minder pompoen toegevoegd aan het deeg)

 Het deeg had een mooie oranje kleur en de kleuters kregen het water in de mond van de geur toen we aan het bakken gingen. Ze keken er naar uit om ze te proeven! De meeste kleuters vonden ze heel lekker! Misschien een tip om dit ook eens in de herfstvakantie uit te proberen.

-pompoenlantaarn : met stroken papier knutselen we een pompoenlantaarn. Alleen te gebruiken met een theelichtje op batterijen!!!😉 De kleuters gaven hun pompoen ogen, neus en mond. Ze zijn stuk voor stuk heel uniek.

Onze godsdienstmomenten stonden deze week in het teken van Allerheiligen. Aan de hand van gesprekjes  konden de kleuters hun gevoelens uiten tegenover dit toch wel moeilijke thema. We brachten dit heel sfeervol. Morgen gaan wij ook naar het kerkhof samen met de kleuters van de 2de kleuterklas.



maandag 19 oktober 2020

Herfst

We merken het al een tijdje dat de herfst is aangebroken. Bij de aanvang van dit thema lieten we dan ook de kleuters even stilstaan bij wat er in de natuur allemaal aan het gebeuren is bij de planten en de dieren.

Herfstbladeren

We bekijken de kleuren van de afgevallen bladeren. Ik probeer ook duidelijk te maken aan de hand van een tekenverhaal hoe het komt dat de blaadjes verkleuren en afvallen.

De kleuters tekenen herfstbladeren en schilderen de bladeren met herfstkleuren door verschillende kleuren te combineren in een matrix-systeem. ( combineren van 2 kleuren in een rooster).

In de spelletjeshoek ligt een dobbelsteenspel waarbij je zo snel mogelijk al de herfstbladeren een herfstkleurtje geeft.

We oefenen op een speelse manier het schrijfpatroon , de lus, door de herfstbladeren door de lucht de laten dwarrelen. Daarbij maken de kleuters ook een mooie tekening over de herfst.



Herfstvruchten, napjes en bolsters

We vinden van alles op de grond als we gaan wandelen in het bos. Enkele kleuters brachten ook al iets mee naar de klas.

We nemen de herfstvruchten waar: tamme kastanje , wilde kastanje, beukennoot, eikel, hazelnoot, okkernoot. Sommige kleuters noemen de tamme kastanje ook de " rustige " kastanje , het tegengestelde van een wilde kastanje. Het woord " tamme" blijft een moeilijk woord om te onthouden. het is heel grappig om ze zo bezig te horen.

We associëren elke herfstvrucht met de juiste bolster of napje,....

We bekijken de kringloop van de natuur waarbij we in een docu-boekje het ontkiemen van de eikel volgen en de groei tot een eik met mooie foto's kunnen volgen.

We gebruiken dit materiaal ook in combinatie met roosters namaken, patroonkaarten afwerken, telkaarten.

We maken ook een knutselwerkje met beukennootjes.

Dieren in de herfst

We bekijken heel wat foto's en prenten over de dieren in het bos. We hebben het over hun typische kenmerken ivm met uitzicht, leefwijze,...

Daarbij staan we stil bij de dieren die zich aanpassen in de herfst  om zich voor te bereiden op de winter. We bekijken filmpjes, docu-boeken en de kleuters kunnen hun kennis en weetjes aan elkaar doorgeven.

We volgen de eekhoorn bij het verzamelen van noten voor de wintervoorraad. Dit doe ik aan de hand van een poppenspel. Achteraf krijgen de kleuters een soort doolhof waarbij ze aan de hand van een code de weg moeten vinden naar de wintervoorraad. 

Bij het gezelschapsspel " wintervoorraad " proberen de kleuters hun noten zo vlug mogelijk in de mandjes te krijgen. Nu en dan komt de eekhoorn een noot uit de mandjes pakken, dan moeten ze weer herbeginnen!

Verder hebben we het ook nog over de dieren die zich voorbereiden op hun winterslaap en de trekvogels die gaan overwinteren in warmere landen.

Als het weer meezit, gaan we vrijdag wandelen. We gaan alles "live" ontdekken over de herfstvruchten, de herfstbladeren en misschien ook de dieren. Dan kunnen we volop genieten van wat de herfst ons te bieden heeft!!!!


zondag 11 oktober 2020

De supermarkt

Bij de brainstorm met de kleuters rond het thema "de supermarkt" kwamen er al heel wat elementen naar voor waar we de rest van de week konden rond werken.

de verschillende afdelingen

Bij het prentkijken en het bezoek aan de supermarkt kwam deze specifieke indeling uitvoerig aan bod. De kleuters benoemden de verschillende afdelingen en konden daarbij vertellen wat de specifieke kenmerken daarbij waren.

bv zuivelafdeling : alles wat met verwerkte producten van melk te maken heeft staat gekoeld.

 bv   broodafdeling : brood en broodjes steken in verschillende bakken die je kan uitrollen, er is ook een broodsnijmachine aanwezig. Je kan het brood of broodjes meenemen in daarvoor geschikte zakken enz,...

De kleuters konden hun eigen ervaringen vertellen en waren op die manier heel intens met taal bezig.

We bekeken ook een filmpje over Moffel en Piertje die boodschappen doen in de supermarkt.

We probeerden ook heel wat woorden te verzamelen die als kopje de S van supermarkt.

We speelden ook het geheugenspel : ik ga naar de winkel en ik koop,....  Telkens er een andere kleuter aan de beurt is moet hij de lijst herhalen maar hij voegt er ook iets nieuw aan toe.

boodschappenlijst

De kleuters konden aan de slag met boodschappenlijsten in hun Doremi. Ze bekeken en telden de boodschappen op de lijst en vulden daarna de winkelkar op de juiste manier of kleurden het juiste aantal producten in de winkel.

We hadden ook een boodschappenlijst mee bij ons bezoek aan de supermarkt. 

betalen

We bekeken de kassa en merkten hoe de producten gescand werden door middel van de streepjescode. Daarna betaalden we cash of met de bankkaart.

In de klas bekeken we de producten in ons winkeltje en ontdekten we de streepjescode. De kleuters maakten hun eigen streepjescode en bedachten daar hun eigen product bij.

We namen ook echt geld waar en bekeken de munten van 1 en 2 euro, de biljetten van 5, 10 en 20 euro. We bekeken ook de kleinere munten van 5.10.20, cent. We proberen een nieuwe techniek uit : muntjes onder een blad leggen en met een potlood het reliëf te voorschijn toveren. Heel leuk om te doen.

In het winkeltje betalen de kleuters enkel met munten van 1,2 euro en briefjes van 5 euro.De kleuters leerden om op de juiste manier te betalen bij het kopen van producten in de klaswinkel.

Daarna kregen ze een opdracht  Ze krijgen een bedrag van 5 euro om te gaan winkelen. Uit een lijst van producten ( 1,2,3,4 euro) kunnen de kleuters kiezen om hun winkelkar te vullen. Ze moeten precies 5 euro spenderen, niet meer , niet minder. Dan zijn ze toch wel echt al aan het rekenen. De kleuters maken op een speelse manier kennis met het splitsen van de hoeveelheid 5.

De kleuters kunnen deze week ook aan de slag met digitale spelletjes ivm geld op het prowise-bord. bv

producten met een bepaalde prijs zoeken

zoek het duurste, goedkoopste product

prijs lezen : juiste getal intikken of aanklikken

ijsjes betalen  ( €1 per bol) 

boodschappenspel

In de spelletjeshoek kunnen de kleuters het boodschappenspel spelen. Een spel waarbij ze een boodschappenlijst moeten afwerken. Ze gaan naar de juiste winkel en kopen het product. Ze lezen de prijs en betalen met het juiste aantal muntjes. Wie als eerste de boodschappenlijst heeft afgewerkt en terug thuis is heeft het spel gewonnen


donderdag 1 oktober 2020

Fruit

We hebben heel wat fruit waargenomen en geproefd. Daarbij hoorden natuurlijk nog heel wat andere activiteiten.  

Appel en peer

We bekeken de binnenkant en buitenkant van het fruit. 

Via prenten en docu-boeken konden we de ontwikkeling volgen van bloesem tot appel, peer.

We bouwden een mini-boomgaard na en oefenden op een speelse manier de begrippen ivm ruimte en de rangtelwoorden door elkaar opdrachten te geven. Bv zet een emmer voor de 3de boom,... (Daarna deden we dat ook op papier.)

Dit materiaal werd ook gebruikt voor andere opdrachten ivm tellen : bv appels verdelen / bakjes aantonen met de meeste, minste appels/ appels verminderen of vermeerderen om het juiste aantal te bekomen/ 1 stuk fruit meer in de 2de boom hangen dan in de 1ste boom,...

De kleuters knutselden ook een appel- of perenboom.

appels en wormen

In het poppenspel toverde de heks zich in een appelwormpje om toch maar de appel te kunnen opeten en dat mocht natuurlijk niet!

De wormpjes kwamen nog terug in verhalen, versjes en gezelschapsspelen zoals "rupsje rijg" en de "appelboom met de wormpjes".

Fruit met pit

We hadden de pitten al ontdekt bij appel en peer. Tijd dus om nog wat ander "fruit met pit" te ontdekken. Op die manier kwamen we terecht bij de pruim, perzik en mango.

Op een praatplaat en in de prentenboek konden we nog meer fruit ontdekken met verschillende pitten. We konden de plaatjes van het fruit openvouwen om de binnenkant te bekijken. In een boek konden we zien hoe een pit kan ontkiemen groeien tot een boom.

Mandarijn en co.

Poppenspel : Mandarijn is jarig en nodigt haar hele familie uit : pompelmoes, sinaasappel en citroen. Bij het dansen krijgt het fruit het te warm en springen ze uit hun schil. De kleuters moeten na het feest de juiste schil voor elk stukje fruit terugvinden, maar ze mogen het fruit ook wat beter bekijken en proeven hoort daar natuurlijk ook bij. Je had hun snoeten moeten zien bij het proeven van de citroen.

Banaan

Via een verhaal konden we de groei van de banaan volgen. In dit boek konden de kleuters ook de verschillende stappen volgen : van het plukken van de banaan , tot het transport, tot in de fruitafdeling in de supermarkt.

In een boek over Afrika ontdekten we ander tropisch fruit.

fruit wegen

De kleuters kiezen telkens 2 stukken fruit uit die ze willen wegen en vergelijken. Ze wegen het fruit eerst op de hand en schatten op die manier wat het zwaarst, lichtst weegt. Daarna wegen ze het fruit op een balans. Ze zien wat voor fruit het zwaarst, lichtst is. Daarna noteren we dit  met de juiste pictogram.

Sinaasappels persen

Bij het waarnemen van de fruitpers moesten de kleuters hun technische kennis bovenhalen. Elk onderdeel werd besproken van het apparaat. Na de technische uitleg konden we beginnen. We bekeken hoeveel sap we uit 1 sinaasappel konden persen. Daarna was het weer tijd om te proeven!!!

Fruit in voeding

Bij het waarnemen van boodschappen ontdekten de kleuters heel wat producten gemaakt van fruit of producten waarin fruit verwerkt wordt  zoals : fruittaart, fruitsap, yoghurt, koekjes, aardbeienmelk, appelmoes, rozijnen,...

In een filmpje over rozijnen konden de kleuters zien waar de rozijnen vandaan komen en hoe de druiven verwerkt worden tot rozijnen.

De kleuters werken in een opdracht fruitbrochettes af door het fruit in het juiste patroon verder te kleven.

De fruitwinkel

Loes onze klaspop heeft een klein fruitwinkeltje en dat bracht ons op het idee om in onze winkel ook een fruitafdeling te maken. De kleuters kunnen fruit kopen aan de hand van een boodschappenlijst. Daarbij moeten ze er ook op letten dat ze met het juiste aantal munten in de juiste kleur betalen. Verder kunnen ze het fruit ook wegen. Bijna echt!